Israël dreigt verdragen op te zeggen

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman»
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman AFP

Israël wil dat de Palestijnen afzien van hun verzoek tot erkenning bij de Verenigde Naties. Met name de Israëlische minister Lieberman van Buitenlandse Zaken zet alles op alles om internationale erkenning van Palestina te voorkomen.

De Palestijnse president Abbas vraagt op 29 november aan de VN om de status van waarnemend lid. Israël en de VS zijn tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat en zeggen dat die staat er alleen via onderhandelingen kan komen.

Tijdelijke grenzen

De krant Haaretz schrijft dat minister Lieberman in overleg met 30 Israëlische ambassadeurs over de zaak een document heeft opgesteld.

Israël overweegt een Palestijnse staat met tijdelijke grenzen te erkennen, als de Palestijnen hun verzoek tot erkenning van hun staat bij de Verenigde Naties intrekken.

Aan zo'n erkenning zouden harde voorwaarden verbonden zijn. Zo zou Palestina alleen bestaan uit een deel van het grondgebied dat nu tot de Palestijnse gebieden behoort. Er zouden nieuwe Palestijnse verkiezingen moeten komen. Die worden nu steeds uitgesteld door de onenigheid tussen Fatah (Westbank) en Hamas (in de Gazastrook).

Afzetting

Israël zou willen doorgaan met de bouw van huizen in een aantal grote nederzettingen. Ook zouden Palestijnen moeten afzien van een gang naar bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof in Den Haag om Israël aan te klagen.

Als de Palestijnen hun verzoek tot erkenning doorzetten, overweegt Israël alle vredesverdragen met de Palestijnen ongeldig te verklaren. Ook worden financiële represailles overwogen. De afzetting van de regering van president Abbas wordt ook een optie genoemd.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10427 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1186 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1011 keer afgespeeld

Meer video en audio