Betogers slaags op actiedag

Oproerpolitie in het centrum van Madrid»
Oproerpolitie in het centrum van Madrid EPA

In Madrid zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. Daarbij zijn zeker twee mensen opgepakt. De politie schoot met rubberkogels op de demonstranten.

In heel Spanje werden bij schermutselingen 81 mensen gearresteerd. 34 mensen raakten gewond.

Spanjaarden demonstreren, net als miljoenen mensen in andere Europese landen, tegen de bezuinigingspolitiek van de EU. Er wordt onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens. Meer dan 600 vluchten zijn geannuleerd.

Traangas

Ook in Italië gingen duizenden studenten en werknemers de straat op In Rome raakten jongeren slaags met de politie. Ze bekogelden agenten met stenen. De politie gebruikte traangas tegen de demonstranten.

Volgens correspondent Rop Zoutberg voerde de politie ook in Milaan, Turijn, Brescia, Padova en Triëst charges uit. In verschillende van die steden zouden gewonden zijn gevallen.

In Portugal verloopt de staking rustig. Het openbaar vervoer ligt vrijwel stil. De metro in Lissabon rijdt niet en van de treinen rijdt nog maar 10 procent. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP heeft bijna de helft van zijn vluchten geschrapt.

Treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer wordt getroffen door de staking. Bij de spoorwegen in Wallonië begon gisteren om 22.00 uur een 24-uursstaking. Daar rijden vrijwel geen treinen.

In Frankrijk hadden vakbonden op meer dan honderd plaatsen marsen georganiseerd, maar in het land werd niet gestaakt.

Deel deze pagina

Video

Op verschillende plaatsen in Europa werd vandaag gestaakt en gedemonstreerd tegen bezuinigingen. In Spanje en... Italië liepen die demonstraties uit op rellen.

 • 'Ze nemen ons alle rechten af'

  Op verschillende plaatsen in Europa werd vandaag gestaakt en gedemonstreerd tegen bezuinigingen. In Spanje en... Italië liepen die demonstraties uit op rellen.

 • Demonstraties Spanje lopen uit op rellen

  Massale stakingen en demonstraties in veel Europese landen tegen de bezuinigingen als gevolg van de... eurocrisis. Vooral in Zuid-Europa legden tienduizenden mensen het werk neer. In Spanje liepen demonstraties uit op rellen.

 • Arrestaties bij staking in Spanje

  Spanje is één van de landen waar vandaag geprotesteerd wordt tegen bezuinigingen. De staking is er... vanochtend onrustig begonnen. Op verschillende plaatsen raakten mensen slaags met de politie. Tot nu toe zijn er 32 arrestaties verricht. Er wordt gestaakt in het openbaar vervoer, op luchthavens en in autofabrieken. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

 • Europese actiedag tegen bezuinigingen

  In verschillende Europese landen wordt vandaag gestaakt tegen de bezuinigingen. Een overzicht.

 • Ook Nederlandse reizigers hebben last van Europese stakingen

  Er zijn vandaag massale stakingen en demonstraties in verschillende Europese landen in Europa tegen de... bezuinigingsmaatregelen in de eurocrisis. Vooral in Zuid-Europa ligt het openbare leven deels stil, maar ook in België wordt gestaakt. Ook Nederlandse reizigers ondervinden hinder door de stakingen.

Foto

Op sommige plekken in Rome verloopt de demonstratie rustigOp sommige plekken in Rome verloopt de demonstratie rustig

Op sommige plekken in Rome verloopt de demonstratie rustig

Rop Zoutberg / NOS

Audio

 • Openbaar vervoer stilgelegd in Madrid In veel Europese landen wordt vandaag gestaakt, vooral in Zuid-Europa. De vakbonden hebben opgeroepen het werk neer te leggen als... protest tegen de vele bezuinigingen. In Madrid was het vanmorgen niet makkelijk om je te verplaatsen met het openbaar vervoer.
 • Rop Zoutberg: Italianen zijn 'stakingsmoe' In Europa wordt volop gestaakt gestaakt tegen de bezuinigingen, die worden doorgevoerd om uit de crisis te komen. Behalve in Belgie... hebben voornamelijk in Zuid-Europa mensen het werk neergelegd. In Spanje en Portugal ligt het openbare leven grotendeels plat. En ook in Griekeland en Italie zijn er werkonderbrekingen. In de Italiaanse hoofdstad Rome is correspondent Rop Zoutberg.
 • Vluchten Schiphol geannuleerd door staking Spanje Ook Nederlanders hebben last van de stakingen die vandaag door heel Europa worden gehouden. Op Schiphol is een tiental vluchten van... en naar Spanje geannuleerd. De vluchten gaan niet door omdat grondpersoneel op Spaanse luchthavens staakt.

Video en Audio

Meer video en audio