Rutte: kabinet heeft wel visie

Premier Rutte met een deel van zijn kabinet tijdens het debat»
Premier Rutte met een deel van zijn kabinet tijdens het debat ANP

Premier Rutte vindt dat VVD en PvdA wel degelijk een gezamenlijke visie hebben. In het Kamerdebat over de regeringsverklaring verweten veel partijen hem dat de partijen zoveel verkiezingsbeloftes hebben uitgeruild, dat het ontbreekt aan visie.

Rutte erkende dat VVD en PvdA over veel dingen anders denken, maar volgens hem zijn de partijen het eens over het uitgangspunt dat de begroting op orde moet komen en dat dat fatsoenlijk moet gebeuren. "Wilders verwijt ons neosocialisme, Roemer neoliberalisme, beide zijn onwaar", zei de premier.

Infrastructuur

Hij benadrukte dat ook de VVD-achterban begrijpt dat lagere inkomens moeten worden geholpen, nu er in 7 jaar 46 miljard euro wordt bezuinigd.

Rutte zei verder dat hij wil proberen zoveel mogelijk draagvlak voor de maatregelen van het kabinet te krijgen. Hij wil niet volstaan met de 79 Tweede Kamerzetels van VVD en PvdA. "Wij zijn zeer geïnteresseerd in de opvattingen in de Tweede Kamer en zullen proberen die recht te doen", zei hij. Rutte realiseert zich dat zijn kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

De premier zei dat de bezuiniging van 250 miljoen euro op de infrastructuur evenredig neerkomt bij wegen en het openbaar vervoer. De precieze plannen moeten nog worden uitgewerkt.

Deel deze pagina

Video

SP-leider Roemer verwijt het kabinet dat er geen gezamenlijke visie is, maar dat er alleen maar is... uitgeruild. Premier Rutte wijst erop dat er wel degelijk een kabinetsvisie is. "Wilders verwijt ons neosocialisme, Roemer juist neoliberalisme. Beide beelden zijn karikaturen."

 • Rutte: geen neosocialisme of -liberalisme

  SP-leider Roemer verwijt het kabinet dat er geen gezamenlijke visie is, maar dat er alleen maar is... uitgeruild. Premier Rutte wijst erop dat er wel degelijk een kabinetsvisie is. "Wilders verwijt ons neosocialisme, Roemer juist neoliberalisme. Beide beelden zijn karikaturen."

 • Rutte moet ook kritiek Roemer pareren

  In het debat over de regeringsverklaring krijgt premier Rutte aanvallen te verduren van links en rechts.... PVV-leider Wilders vindt dat Rutte het land kapot bezuinigt en moet opstappen, en Rutte moest zich verweren tegen SP-leider Roemer, die het kabinet verwijt de laagste inkomens in de kou te laten staan.

 • 'Roemer en Rutte goochelen met plussen en minnen'

  In het Kamerdebat over de regeringsverklaringen 'goochelden Rutte en Roemer met plussen en minnen', aldus... verslaggever Ron Fresen, die het debat volgt.

 • Rutte: vertrouwen op PVV was fout

  Premier Rutte zegt dat hij in 2010 een risico heeft genomen door met Wilders een gedoogconstructie aan te... gaan en dat dit een foute keuze was. Volgens D66-leider Pechtold is het voor het eerst is dat hij spijt hoort bij de premier. Maar Rutte vindt dat er destijds maar één combinatie mogelijk was en dat was met de PVV.

 • Confrontatie Wilders-Rutte tijdens Kamerdebat

  Het debat over de regeringsverklaring is vandaag begonnen met een harde confrontatie tussen PVV-leider... Wilders en premier Rutte. Het debat gaat over het voorgenomen beleid van VVD en PvdA voor de komende jaren. Volgens Wilders kan Rutte beter opstappen.

 • Rutte en Wilders lezen elkaar de les

  Premier Rutte en PVV-leider Wilders komen op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring hard in... botsing. Wilders vindt dat Rutte ermee op moet houden en nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. Rutte noemt Wilders een wegloper. "U liep weg uit de VVD, u liep weg uit het Catshuis en u wil weglopen uit Europa."

 • Rutte: oppositie legt nadruk op dorre tak

  Premier Rutte zegt voorafgaand aan het debat tegen premier Rutte dat het normaal is dat een nieuw kabinet... kritiek krijgt. "Men ziet niet alleen het lover, maar legt ook graag de nadruk op die dorre tak hier en daar.|

Audio

 • Rutte: wil niet autistisch regeren Premier Rutte probeert de Tweede Kamer te overtuigen dat hij wil samenwerken met de oppositie, maar die partijen zijn sceptisch.... Dat blijkt uit het debat over de regeringsverklaring. Verslaggever Marcel Bril volgt het debat.

Video en Audio

 • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
 • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
 • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio