Spechten houden rondweg tegen

Een zwarte specht»
Een zwarte specht Webted / Flickr - Creative Commons by-nc-nd

De gemeente Elburg is verontwaardigd dat paartjes spechten een nieuwe rondweg bij 't Harde tegenhouden. Er zou een nieuwe weg om dat dorp worden aangelegd, maar de provincie Gelderland heeft besloten dat voorlopig niet te doen, omdat het in strijd is met natuurwetgeving.

In het gebied waar de weg zou komen, zijn twee nesten van zwarte spechten gezien. De broedpaartjes mogen volgens de wet niet worden verstoord.

Alleen in Nederland

Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Elburg vinden het absurd. "Onze conclusie is dat het belang van twee broedende paren van de zwarte specht zwaarder weegt dan de belangen van de gemeenschap van 't Harde", zegt wethouder Wessel (Algemeen Belang). "Dit kan echt alleen in Nederland."

Deel deze pagina

Audio

  • 'Het gaat om het verkleinen van het leefgebied' Jarenlang is er gewerkt aan plannen voor een rondweg om het dorp 't Harde, in Gelderland. Alleen nu kan die niet aangelegd worden,... omdat er zwarte spechten in het gebied leven. Die worden door de wet beschermd. Wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg .

Video en Audio

Meer video en audio