Lauwe thee bij partijcongres China

De top van de Communistische Partij zit vooraan»
De top van de Communistische Partij zit vooraan Marieke de Vries / NOS

Door correspondent Marieke de Vries

De slotceremonie van het 18de Partijcongres begon rond 9.00 uur in de Grote Hal van het Volk. Ruim 2300 delegatieleden uit het hele land mochten hun stem uitbrengen op het nieuwe Centraal Comité.

Dit keer zouden er meer kandidaten dan ooit zijn. Dat is, schrijven staatsmedia, een teken van meer democratie. De namen van vicepresident Xi Jinping en vicepremier Li Keqiang worden samen met nog acht namen bekendgemaakt als gekozen leden tot het Centraal Comité.

Spelletje

De internationale media mochten niet aanwezig zijn bij het stemmen. Zij werden op de gang vooral door elkaar beziggehouden en door theedames met lauwe kopjes thee. Het raden naar de nieuwe leden van het politbureau is deze week een favoriet spelletje geworden onder journalisten. De namen van partijfunctionarissen uit provincies als Guandong, Hunan en Chongqing vlogen dus over en weer.

Uiteindelijk gingen vlak voor de lunch de kolossale deuren naar de Grote Hal van het Volk dan toch open voor de internationale pers. Op het podium gaf president Hu Jintao zijn laatste toespraak in zijn functie van secretaris-generaal van de Communistische Partij.

Het was geen persoonlijke speech, maar een consensusverhaal met de uitdagingen waar de partij de komende tijd voor staat. Hu noemde onder meer het terugdringen van de corruptie en het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk.

Leiding

Morgen kiest het Centraal Comité het machtige politburo. Daaruit wordt dan weer het permanent comité van zeven of negen mannen gekozen, die de komende 5 jaar de dagelijkse leiding over de partij zullen hebben.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5648 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 7022 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5780 keer afgespeeld

Meer video en audio