Pakistan laat Talibanstrijders vrij

De Pakistaanse premier Ashraf samen met de Afghaanse delegatie in Islamabad»
De Pakistaanse premier Ashraf samen met de Afghaanse delegatie in Islamabad EPA

Pakistan heeft op verzoek van de Afghaanse regering Taliban-gevangenen vrijgelaten. De maatregel is bedoeld om onderhandelingen over verzoening in Afghanistan op gang te helpen.

De vrijgelatenen zijn geen kopstukken, maar lagere commandanten en gewone strijders. Met de vrijlating toont Pakistan dat het wil meewerken aan het vredesproces in Afghanistan.

Het verzoek tot vrijlating kwam van het hoofd van de Afghaanse raad voor vredesoverleg met de Taliban. Hij is in Pakistan voor overleg.

'Overleg zinloos'

De pogingen tot toenadering van de Afghaanse regering met de Taliban hebben tot nu toe niets opgeleverd. Na de moord op een hoge Afghaan die belast was met contacten met de Taliban zei president Karzai een paar jaar geleden dat het overleg met de Taliban verder zinloos is.

Eind 2014 moet het grootste deel van de NAVO-troepenmacht vertrokken zijn uit Afghanistan. Een politiek akkoord tussen de Afghaanse regering en de opstandelingen van de Taliban wordt gezien als de beste manier om het land nog voor die tijd enigszins stabiel te krijgen.

Deel deze pagina

Audio

  • Lucas Waagmeester: Pakistan probeert juiste sfeer te creëren Pakistan gaat een aantal hoge Taliban-leiders vrijlaten. Mannen die een belangrijke rol speelden in de oorlog in buurland... Afghanistan. Een opmerkelijke stap, die genomen wordt op aandringen van Afghanistan zelf.

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio