Pakistan laat Talibanstrijders vrij

De Pakistaanse premier Ashraf samen met de Afghaanse delegatie in Islamabad»
De Pakistaanse premier Ashraf samen met de Afghaanse delegatie in Islamabad EPA

Pakistan heeft op verzoek van de Afghaanse regering Taliban-gevangenen vrijgelaten. De maatregel is bedoeld om onderhandelingen over verzoening in Afghanistan op gang te helpen.

De vrijgelatenen zijn geen kopstukken, maar lagere commandanten en gewone strijders. Met de vrijlating toont Pakistan dat het wil meewerken aan het vredesproces in Afghanistan.

Het verzoek tot vrijlating kwam van het hoofd van de Afghaanse raad voor vredesoverleg met de Taliban. Hij is in Pakistan voor overleg.

'Overleg zinloos'

De pogingen tot toenadering van de Afghaanse regering met de Taliban hebben tot nu toe niets opgeleverd. Na de moord op een hoge Afghaan die belast was met contacten met de Taliban zei president Karzai een paar jaar geleden dat het overleg met de Taliban verder zinloos is.

Eind 2014 moet het grootste deel van de NAVO-troepenmacht vertrokken zijn uit Afghanistan. Een politiek akkoord tussen de Afghaanse regering en de opstandelingen van de Taliban wordt gezien als de beste manier om het land nog voor die tijd enigszins stabiel te krijgen.

Deel deze pagina

Audio

  • Lucas Waagmeester: Pakistan probeert juiste sfeer te creëren Pakistan gaat een aantal hoge Taliban-leiders vrijlaten. Mannen die een belangrijke rol speelden in de oorlog in buurland... Afghanistan. Een opmerkelijke stap, die genomen wordt op aandringen van Afghanistan zelf.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio