Spekman blij met nieuw akkoord

PvdA-voorzitter Hans Spekman»
PvdA-voorzitter Hans Spekman ANP

PvdA-voorzitter Spekman is tevreden over het nieuwe regeerakkoord van VVD en PvdA. Met name de 250 miljoen euro die bij infrastructuur wordt weggehaald ten bate van de verlenging van de WW-duur vindt hij een belangrijk punt.

"De verkorting van de WW-duur was één van de moeilijkste dingen uit het oude akkoord. De WW is toch een vangnet", zei hij vanmorgen op Radio 1.

Hij voegde eraan toe dat het belangrijk is om je niet blind te staren op de gemaakte afspraken, maar "om je heen te blijven kijken". "De werkelijkheid op papier is één ding, maar je moet blijven kijken wat er in de werkelijkheid gebeurt."

Nivelleren

Spekman zei anderhalve week geleden dat nivelleren "een feest" is. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Hij werd erover aangesproken door PvdA-leider Samsom.

Over de nieuwe nivelleringsafspraken zegt hij dat het belangrijk is dat er werk is gemaakt van de herverdeling van de inkomens. "Als het beleid van het vorige kabinet was doorgezet, waren de inkomensverschillen alleen maar groter geworden."

Zware besluiten

De partijvoorzitter sluit niet uit dat er in de PvdA-achterban, zoals eerder in de VVD-achterban, nog onrust kan ontstaan. "Ik realiseer me dat er zware besluiten zijn genomen, waarvan mensen nog niet beseffen wat de gevolgen zijn."

Hij zegt dat hij dan verwacht dat de VVD zijn partij de helpende hand reikt. "Dat claim ik niet, maar dat vind ik normaal in een collegiale samenwerking. We staan met elkaar voor onze besluiten."

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio