Controle huisartsen op longziekte

Huisartsen gaan meer controleren op de longziekte COPD»
Huisartsen gaan meer controleren op de longziekte COPD ANP

Huisartsen gaan vanaf vandaag duizenden mensen opsporen die de longziekte COPD hebben. De ziekte is toegevoegd aan het programma PreventieConsult, waarmee artsen ook al een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade aan het licht brengen. "Daar komt nu COPD bij", zegt Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

In Nederland is van ongeveer 320.000 mensen bekend dat ze de ziekte hebben. Naar schatting heeft een even grote groep de ziekte onder de leden, zonder het zelf te weten, omdat ze geen klachten hebben. "Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen", vertelt directeur Rutgers van het Astma Fonds. "Alle reden om patiënten snel op te sporen."

Online test

Volgens het NHG zullen er duizenden mensen worden opgespoord die een groot risico op de longziekte hebben. "Als huisartsenpraktijken actief patiënten tussen de 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk negen nieuwe patiënten met COPD op."

Het Astma Fonds heeft een test online gezet waarmee mensen zelf kunnen checken of ze een verhoogd risico hebben op COPD. Van de kwart miljoen mensen die de test al invulde online, had een kwart een verhoogd risico.

Hoesten

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Symptomen zijn onder meer kortademigheid en hoesten. Ongeveer 80 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door roken.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Als je er vroeg bij bent, is er nog wat te doen tegen COPD' Huisartsen gaan vanaf vandaag duizenden mensen opsporen die de longziekte COPD hebben. COPD is een verzamelnaam voor chronische... bronchitis en longemfyseem. De bedoeling is dat COPD net als diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade hiermee sneller opgespoord worden. Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, legt uit.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4735 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5938 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4825 keer afgespeeld

Meer video en audio