Protest bezuinigingen AWBZ

De advertentie in De Telegraaf»
De advertentie in De Telegraaf NOS

Zorgondernemers, vakbonden en ouderenorganisaties luiden de noodklok. Ze vrezen dat de kabinetsplannen voor de AWBZ funest zijn. Met een paginagrote advertentie in De Telegraaf vragen ze aandacht voor de bezuinigingen.

In de advertentie zijn twee situaties te zien: hoe het wordt als het kabinet zijn plannen doorzet en hoe het volgens de organisaties beter kan. Volgens Actiz, de koepelorganisatie van zorgondernemers, is het regeerakkoord te ingewikkeld en krijgen ouderen en gehandicapten het extra zwaar door de nieuwe plannen. Zo moeten ouderen naar verscheidene loketten als ze zorg willen en gaat de kwaliteit van hun zorg erop achteruit, zegt Actiz.

Eigen budget

De koepelorganisatie wil dat Den Haag met de partijen om tafel gaat en luistert naar hun kennis. Samen zou dan gekeken kunnen worden hoe er wel bezuinigd kan worden. Volgens Actiz is het bijvoorbeeld goed om een loket te openen waar ouderen met alle zorgvragen terechtkunnen. Ook zouden ouderen een eigen budget moeten krijgen, net zoals het pgb in de gehandicaptenzorg.

Actiz denkt dat er op die manier 1,2 miljard euro bespaard kan worden. Dat is de helft van wat het kabinet wil. Meer is onverantwoord, zegt de organisatie.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Plannen regeerakkoord funest voor ouderenzorg' Zorgen bij zorgondernemers, vakbonden en ouderenorganisaties. Zij luiden de noodklok met een paginagrote advertentie in de... Telegraaf vragen ze aandacht voor de zorg. Want als de plannen zoals ze nu in het regeerakkoord staan doorgaan dan is dat, volgens de organisaties, funest voor met name de zorg aan ouderen. Aad Koster is directeur van Actiz, de koepel van ondernemers in de zorg.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio