Met moed der wanhoop de straat op

De Griekse bevolking protesteert geregeld tegen bezuinigingen»
De Griekse bevolking protesteert geregeld tegen bezuinigingen NOS

Door economie-redacteur André Meinema

In de vier Zuid-Europese landen wordt vandaag betoogd. De Griekse, Italiaanse, Spaanse en Portugese bevolking gaat de straat op omdat ze de bezuinigingen zat zijn.

Er wordt aanhoudend geprotesteerd, maar dit keer is opgeroepen tot een nationale betoging. In de ogen van de gewone Griek en Spanjaard is de maat met ellende meer dan vol.

De zomerse warmte en de lange en lichte dagen doen een crisis minder hard en kil aanvoelen. Maar nu het is volop herfst. Het blad valt, het wordt kaal en kil en kouder. De bezuinigingen doen zich steeds meer en harder voelen.

Spaargeld

In Nederland voelen we de bezuinigingen nog niet en moet het protest nog op gang komen, maar in Zuid-Europa loopt de man met de moker al rond. De weerslag van de schuldencrisis en de recessie is snoeihard.

De welvaart in Griekenland bijvoorbeeld is 20 jaar teruggezet. Grote groepen van de bevolking zijn minstens een kwart van hun inkomen kwijt. Hoeveel bezuinigingen kunnen mensen redelijkerwijs dragen? En bezuinig je een land niet kapot?

Overheden, bedrijven en huishoudens zijn druk met het wegwerken van schulden en het verwerken van bezuinigingen. Regeringen worstelen met enorme bezuinigingsprogramma's. Bedrijven moeten opboksen tegen de recessie en schrappen duizenden banen. Veel burgers staan zonder perspectief in de kou. De koopkracht verdampt, het spaargeld is op en werk is er steeds minder.

Ontspoord

Maar ja, Griekenland en Portugal liggen aan het financiële infuus van Europa. Griekenland wordt sinds mei 2010 op de been gehouden met twee reddingspakketten van opgeteld 240 miljard euro. Portugal krijgt 78 miljard euro steun. Harde euro's in ruil voor een harde sanering. Er moeten miljarden euro's bezuinigd en hervormd worden.

Klik op de gekleurde landen op de kaart om te zien wat de huidige stand van de economie is.

Bron: Eurostat

Spanje dreigt de Grieken en de Portugezen achterna te gaan. Het land kampt met een enorme vastgoed- en bankencrisis, een oplopende staatsschuld en financieel totaal ontspoorde regio's. Het wachten is op het moment dat Spanje aanklopt om steun. En Italië kreunt onder de begrotingsdiscipline van de technokratenregering van Mario Monti.

Torenhoog

De ruim 11 miljoen Grieken zien hun economie dit jaar krimpen met 6 procent, kampen met een werkloosheid van ruim 25 procent, met een staatsschuld die anderhalf keer zo groot is als het land in een heel jaar verdient, en met een tekort op de begroting van ruim 9 procent. Zelfs als Griekenland alle opgelegde bezuinigingen uitvoert, heeft het land over 8 jaar nog steeds een onhoudbare schuld van 120 procent, het dubbele van wat Europa toestaat.

Het beeld in de andere 'knoflookstaten' is niet veel beter. De werkloosheid loopt op, de economie groeit niet, schuld en tekort zijn torenhoog. Van de vier heeft Italië de minst slechte papieren. Het land heeft wel een enorme staatsschuld, maar met een strak bezuinigingsprogramma heeft het economisch gezien de beste kansen.

Gifbeker

Bovenop de schuldencrisis ligt een verstikkende deken van de economische malaise. De bezuinigingen zijn nodig om de tering naar de nering te zetten, maar ze remmen de economische groei. De haperende economie en de recessie zorgen ervoor dat er te weinig verdiend wordt om de schulden weg te werken en dat de voorgenomen bezuinigingen ontoereikend zijn. Kortom, een spagaat.

Noord-Europa toont geen greintje medelijden. Afspraak is afspraak. Ze hebben het ernaar gemaakt, dus moeten ze even op de tanden bijten. Zuid-Europa doet z'n best, maar de bevolking lijkt niet van plan om de gifbeker met Europese gramschap leeg te drinken.

Deel deze pagina

Video

  • video Europese actiedag tegen bezuinigingen In verschillende Europese landen wordt vandaag gestaakt tegen de bezuinigingen. Een overzicht.
  • video Arrestaties bij staking in Spanje Spanje is één van de landen waar vandaag geprotesteerd wordt tegen bezuinigingen. De staking is er... vanochtend onrustig begonnen. Op verschillende plaatsen raakten mensen slaags met de politie. Tot nu toe zijn er 32 arrestaties verricht. Er wordt gestaakt in het openbaar vervoer, op luchthavens en in autofabrieken. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.
  • video Ook Nederlandse reizigers hebben last van Europese stakingen Er zijn vandaag massale stakingen en demonstraties in verschillende Europese landen in Europa tegen de... bezuinigingsmaatregelen in de eurocrisis. Vooral in Zuid-Europa ligt het openbare leven deels stil, maar ook in België wordt gestaakt. Ook Nederlandse reizigers ondervinden hinder door de stakingen.

Audio

  • Stakingen tegen bezuinigingen in Zuid-Europa In Griekenland, maar ook in Italië, Spanje en Portugal worden vandaag landelijke stakingen gehouden en gaan mensen de straat op om... te demonstreren tegen de crisisbezuinigingen. En in veel andere Europese landen worden kleinere acties gehouden door vakbonden. Henk van der Kolk van de grootste vakbond van Nederland, FNV Bondgenoten.
  • Bouw Griekse snelwegen stilgevallen In Griekenland groeit de frustratie over de vertraging van toegezegde hulp uit Europa. Door gebrek aan geld liggen bijvoorbeeld al... vier grote snelwegenprojecten stil. Die kunnen zestig- tot zeventigduizend banen opleveren. En dat terwijl de bouwsector het zwaarst is getroffen door de recessie. Eenderde van de ruim 1 miljoen Griekse werklozen werkte in de bouw.

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 oktober 2014.25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Spreeuwen worden geteld Video Dit weekend worden er in het hele land spreeuwen geteld. Het is namelijk het jaar van de spreeuw,...25 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Brazilianen morgen naar de stembus Audio Het is een spannende strijd, bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Morgen is de tweede en...25 okt 2014, 42 keer afgespeeld

Meer video en audio