Hu afgetreden als partijleider China

De Chinese president Hu Jintao links naast oud-president Jiang Zemin»
De Chinese president Hu Jintao links naast oud-president Jiang Zemin AFP

De Chinese president Hu Jintao is afgetreden als leider van de Communistische Partij van zijn land. Het geplande stapje terug maakt de weg vrij voor de nieuwe generatie Chinese leiders.

Vicepresident Xi Jinping wordt morgen aangewezen als de nieuwe partijleider. Dan zullen ook de andere leden van het machtige politburo worden gekozen.

Xi wordt al 5 jaar klaargestoomd om de functie van Hu over te nemen. Volgend voorjaar zal hij Hu officieel opvolgen als president. Premier Wen Jiabao maakt dan plaats voor opvolger Li Keqiang.

Partijcongres

In Peking wordt deze week het 18de partijcongres gehouden, waar vertegenwoordigers van de partij hun nieuwe leiders kiezen. Daarvoor zijn ruim 2000 afgezanten naar Peking getrokken.

Deel deze pagina

Video

Chinese president treedt af als leider op partijcongres

De Chinese president Hu Jintao is afgetreden als leider van de Communistische Partij van zijn land. Dat maakt de weg vrij voor een... nieuwe generatie Chinese leiders.

Video en Audio

  • » "Ze zouden morgen kunnen beginnen" Video De marechaussees willen morgen naar het rampgebied. Dat is niet ver van de stad Donetsk, midden in...25 jul 2014, 4018 keer afgespeeld
  • » Hercules met marechaussees stijgt op Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 12982 keer afgespeeld
  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 5012 keer afgespeeld

Meer video en audio