Obama steunt 'omstreden' generaal

Barack Obama»
Barack Obama AFP

De Amerikaanse president Obama steunt zijn generaal John Allen, die momenteel onder vuur ligt vanwege een e-mailwisseling. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is Obama zeer tevreden over het werk van Allen.

De woordvoerder verwierp de gedachte dat de veiligheid van de VS in het geding is geweest.

Verdachte e-mails

Allen ligt onder vuur omdat hij meerdere verdachte e-mails heeft gestuurd naar Jill Kelley, een vrouw die betrokken was bij het schandaal rond generaal en voormalig CIA-directeur Petraeus.

Volgens bronnen in Washington zijn de e-mails tussen Allen en de vrouw niet seksueel getint. Wel werden veelvuldig koosnaampjes gebruikt als 'sweethart' (schat) en 'dear' (lief).

Allen is momenteel bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij is kandidaat voor het militaire leiderschap van de NAVO in Europa.

Patraeus

Petraeus trad vrijdag af als directeur van de CIA, nadat bekend was geworden dat hij een verhouding heeft gehad met zijn biografe. De vrouw met wie Allen de mailwisseling had, zou zijn bedreigd door de biografe.

Waarnemers zeggen dat het schandaal rond Petraeus de vorming van het nieuwe veiligheidskabinet van Obama bemoeilijkt. Obama geeft later vandaag een persconferentie.

Deel deze pagina

Video

Obama blijft achter generaal Allen staan

De Amerikaanse president Obama steunt zijn generaal John Allen. Allen ligt onder vuur vanwege een mailwisseling in het schandaal... dat eerder leidde tot het ontslag van CIA-baas Petraeus.

Audio

  • Affaire-Petraeus voer voor Amerikaanse comedians Het schandaal rond oud-generaal Petraeus, en inmiddels ook voormalig CIA-baas, wordt steeds complexer nu ook generaal Allen onder... de loep ligt. Voor de Amerikaanse late night shows van gisteravond stof genoeg om grappen over te maken.
  • Wessel de Jong: zaak-Petraeus steeds absurder De baas van de CIA, een Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, twee vrouwen en duizenden pagina's met onderling... e-mailverkeer, waarin ook seksuele toespelingen staan. Genoeg ingrediënten voor Hollywood, maar nu is het echt gebeurd. Wessel de Jong in Washington vertelt.
  • Schandaal rondom Petraeus breidt zich uit Het schandaal rond oud-generaal Petraeus wordt steeds complexer. Eerst draaide het om één vrouw en één generaal. Toen draaide... het om twee vrouwen en één generaal en inmiddels draait het om twee vrouwen en twee generaals.

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio