Stakingen tegen bezuinigingen EU

Demonstrerende studenten in Rome»
Demonstrerende studenten in Rome AFP

In een aantal Europese landen wordt vandaag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen om uit de schuldencrisis te komen. Er zijn stakingen in onder meer België, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië.

De staking in Spanje is onrustig begonnen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er op verschillende plaatsen 32 mensen gearresteerd bij onlusten. Ook zouden vijftien mensen lichtgewond zijn geraakt.

In Spanje wordt onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens. Er zijn honderden vluchten geannuleerd. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

Spoorwegstaking

In België hebben medewerkers van de spoorwegen het werk gisteravond om 22.00 uur neergelegd. De staking duurt 24 uur en treft vooral Wallonië. Door de spoorwegstaking strandde een volle Thalys uit Amsterdam op station Brussel-Noord.

Ook in Portugal wordt het openbaar vervoer getroffen. Door acties bij het spoor zijn veel treinen uitgevallen en in Lissabon rijdt de metro niet. Ook heeft de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP veel vluchten geschrapt.

Er worden kortere stakingen verwacht in Griekenland en Italië. Volgens de vakbonden duren de werkonderbrekingen daar enkele uren.

Deel deze pagina

Video

In Spanje en Italië zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. Ze namen deel aan de grootste Europese... stakingen sinds het begin van de economische crisis. Uit protest tegen bezuinigingen legden miljoenen mensen het werk neer. Vooral in Zuid-Europa. Maar ook België deed een beetje mee.

 • Grote stakingen tegen bezuinigingen EU

  In Spanje en Italië zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. Ze namen deel aan de grootste Europese... stakingen sinds het begin van de economische crisis. Uit protest tegen bezuinigingen legden miljoenen mensen het werk neer. Vooral in Zuid-Europa. Maar ook België deed een beetje mee.

 • Arrestaties bij staking in Spanje

  Spanje is één van de landen waar vandaag geprotesteerd wordt tegen bezuinigingen. De staking is er... vanochtend onrustig begonnen. Op verschillende plaatsen raakten mensen slaags met de politie. Tot nu toe zijn er 32 arrestaties verricht. Er wordt gestaakt in het openbaar vervoer, op luchthavens en in autofabrieken. Ook rijden er minder treinen, bussen en metro's.

 • Ook Nederlandse reizigers hebben last van Europese stakingen

  Er zijn vandaag massale stakingen en demonstraties in verschillende Europese landen in Europa tegen de... bezuinigingsmaatregelen in de eurocrisis. Vooral in Zuid-Europa ligt het openbare leven deels stil, maar ook in België wordt gestaakt. Ook Nederlandse reizigers ondervinden hinder door de stakingen.

 • Grote stakingen in verschillende Europese landen

  In verschillende Europese landen wordt vandaag gestaakt tegen bezuinigingen. Vooral in Zuid-Europa zal het... openbare leven voor een groot deel stil komen te liggen.

Audio

 • Openbaar vervoer stilgelegd in Madrid In veel Europese landen wordt vandaag gestaakt, vooral in Zuid-Europa. De vakbonden hebben opgeroepen het werk neer te leggen als... protest tegen de vele bezuinigingen. In Madrid was het vanmorgen niet makkelijk om je te verplaatsen met het openbaar vervoer.
 • Rop Zoutberg: Italianen zijn 'stakingsmoe' In Europa wordt volop gestaakt gestaakt tegen de bezuinigingen, die worden doorgevoerd om uit de crisis te komen. Behalve in Belgie... hebben voornamelijk in Zuid-Europa mensen het werk neergelegd. In Spanje en Portugal ligt het openbare leven grotendeels plat. En ook in Griekeland en Italie zijn er werkonderbrekingen. In de Italiaanse hoofdstad Rome is correspondent Rop Zoutberg.
 • Stakingen tegen bezuinigingen in Zuid-Europa In Griekenland, maar ook in Italië, Spanje en Portugal worden vandaag landelijke stakingen gehouden en gaan mensen de straat op om... te demonstreren tegen de crisisbezuinigingen. En in veel andere Europese landen worden kleinere acties gehouden door vakbonden. Henk van der Kolk van de grootste vakbond van Nederland, FNV Bondgenoten.
 • Spanje overweegt wet uithuiszettingen te veranderen Spanje komt als het aan de vakbonden ligt vandaag helemaal plat te liggen. Met de stakingen wordt er geprotesteerd tegen de... regeringsmaatregelen die Spanje uit de economische crisis moeten halen. Door die crisis worden dagelijks honderden Spaanse gezinnen uit hun huis worden gezet. De afgelopen weken pleegden twee mensen zelfmoord omdat ze hun huis uit moesten. De regering overweegt nu de wet te veranderen. Correspondent Jessica van Spengen bezocht een gezin dat uit huis dreigt te worden gezet.
 • 'In het hele land zijn mensen op de been' Veel stakingen in Zuid-Europa vandaag. Veel mensen daar zeggen de bezuinigingen niet meer op te kunnen brengen. Correspondent Rop... Zoutberg over het Romeinse rumoer.
 • Spanjaarden staken tegen bezuinigingen Grote stakingen vandaag in verschillende landen in Zuid-Europa vandaag. De vakbonden riepen mensen op de straat op te gaan tegen de... bezuinigingen van de verschillende regeringen. Ook in Spanje legden veel mensen het werk neer. Al durfde niet iedereen het aan.
 • Eva Wiessing: voor Griekse begrippen was het rustig vandaag Ook in Griekenland wordt gestaakt. In Athene is economie verslaggever Eva Wiessing.

Video en Audio

Meer video en audio