Frankrijk erkent Syrische Coalitie

De Franse president François Hollande»
De Franse president François Hollande AFP

Frankrijk erkent de Syrische Nationale Coalitie als enige vertegenwoordiging van het Syrische volk. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd op een persconferentie. Hij ziet de Coalitie als de toekomstige voorlopige regering van een democratisch Syrië.

Afgelopen weekend besloten de belangrijkste Syrische oppositiegroepen zich te verenigen, na ruim anderhalf jaar verdeeldheid. De Coalitie wil worden erkend als legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk en hoopt daarnaast op geld, zodat de opstandelingen wapens kunnen kopen.

Tot nu toe hebben alleen Saudi-Arabië en vijf Golfstaten de Syrische Nationale Coalitie erkend. Frankrijk is het eerste Europese land die dat doet.

Wapens

President Hollande was terughoudend over het leveren van wapens aan de Coalitie. Hij wil pas over bewapening van de opstandelingen nadenken zodra er een echte voorlopige regering is gevormd.

De belangrijkste Syrische oppositiegroepen richtten de Syrische Nationale Coalitie afgelopen zondag op in de golfstaat Qatar. Vereniging van de verschillende groepen was een belangrijke wens van het Westen en de Arabische Liga.

Deel deze pagina

Audio

  • Is het verstandig om de Syrische oppositie te erkennen? De verenigde Syrische oppositie krijgt steeds meer officiële erkenning. Eerst de Golfstaten en nu heeft ook Frankrijk als eerste... westerse land de oppositie erkend als officiële vertegenwoordiger van Syrië. De oppositiegroepen werden het eind vorige week eens over een coalitie in Qatar. Midden-Oosten-deskundige Leo Kwarten reageert.

Video en Audio

  • » Abe betuigt deelneming MH17 Video Premier Abe van Japan heeft zijn deelneming betuigd met de Nederlandse slachtoffers van de...30 okt 2014, 170 keer afgespeeld
  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 242 keer afgespeeld
  • » Haagse borstendokter vrijgesproken Video De Haagse gynaecoloog Rock G. die zich uitgaf voor borstchirurg is vrijgesproken. De fouten die hij...30 okt 2014, 753 keer afgespeeld

Meer video en audio