NOS VoetbalAangepast

Tijd voor overwinning op Duitsland

Het is wel weer eens tijd voor een overwinning van Nederland op Duitsland. De laatste keer dat dat gebeurde was tien jaar geleden. Oranje won in november 2002 een oefenduel in Gelsenkirchen met 1-3 door goals van Patrick Kluivert, Jimmy Floyd Hasselbaink en Ruud van Nistelrooij.

Sindsdien troffen beide naties elkaar vier keer en twee keer wonnen de Duitsers (de andere twee keer werd het gelijk). De laatste nederlaag staat nog helder op het netvlies; dat was bij de EK 2012. Oranje ging in Charkov met 1-2 ten onder.

Woensdagavond kan Nederland de negatieve reeks tegen Duitsland doorbreken, dan staan beide landen in Amsterdam voor de veertigste keer tegenover elkaar. Alleen tegen België speelde Oranje vaker, en dat zal gezien het ongelooflijke aantal van 125 ontmoetingen wel een hele lange tijd zo blijven.

IJkpunt voor Van Gaal

Het is natuurlijk 'maar' een oefenduel, toch komt er eergevoel bij kijken. Zeker tegen Duitsland. Bovendien ziet bondscoach Louis van Gaal de wedstrijd als een ijkpunt. "Ik kan zien waar we na een klein half jaar staan."

Het Duitse voetbal is het Nederlandse voetbal voorbij, vindt Van Gaal. "Zij hebben de betere spelers", zegt de opvolger van Bert van Marwijk. "Wij moeten dus zorgen dat we de betere ploeg hebben. Als ons dat lukt, dan kunnen we het WK winnen."

In een nog niet eens zo grijs verleden teerde uitgerekend Oranje op individuele kwaliteiten en leunde juist Duitsland op een sterke teamgeest. "Maar wij hebben iedereen in onze keuken laten kijken", zei Van Gaal. "En vanwege de crisis kunnen wij niet meer investeren. Andere landen nog wel, dus dan lopen we het risico dat we worden ingehaald."

Geen open kaart

Van Gaal speelde in de aanloop van de vriendschappelijke oefeninterland in België (4-2) nog open kaart door zijn hele basisformatie prijs te geven. "Dat deed ik omdat het een soort van kennismakingsduel was", motiveerde hij. "Nu gaat het om een echte test. Dit Duitsland is namelijk veel sterker dan de ploegen waar wij onlangs tegen hebben gespeeld."

Dus wilde Van Gaal niet zeggen of Marco van Ginkel als basisspeler zijn debuut gaat maken. Hij gaf zelfs zijn aanvoerder niet prijs.

"Dan weten jullie namelijk wie er speelt", zei de bondscoach, die niet kan beschikken over zijn eerste aanvoerder Wesley Sneijder en derde kapitein Kevin Strootman. "Dirk Kuijt is aanvoerder als hij begint, anders benoem ik een vierde aanvoerder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl