'Leger Syrië creëert spooksteden'

Ravage in Homs»
Ravage in Homs AFP

De Syrische stad Homs lijkt op het eerste gezicht weer normaal. Maandenlang is er gevochten tussen het leger en de opstandelingen. Nu lijkt het in grote delen van de stad weer rustig. Maar het is geen vredige rust.

Dat constateert correspondent Sander van Hoorn. Hij heeft vandaag onder strikte begeleiding van het Syrische regime de stad heeft bezocht.

Volgens de gouverneur van Homs is er nog maar één gebied waar gevochten wordt: in het oude centrum van de stad. "Daar zit al-Qaida en die dwingen gewone burgers om te vechten", aldus de gouverneur. De wijk wordt aanhoudend gebombardeerd en beschoten door het leger.

Verschroeide aarde

In een andere wijk, Baba Amr, is de schade te zien van de maandenlange gevechten. Geen enkel gebouw is nog heel. Alles is nu onder controle van het leger.

Het Syrische leger heeft de tactiek van de verschroeide aarde toegepast, zo lijkt het. Wijken worden hermetisch afgegrendeld en beschoten. En die tactiek wordt ook elders in Syrië toegepast. " Een tactiek die spooksteden in Syrië creëert", aldus correspondent Sander van Hoorn.

Deel deze pagina

Audio

  • Sander van Hoorn: dit is de tactiek van de verschroeide aarde Ook vandaag is er weer hevig gevochten in Syrië. Zo zijn buitenwijken van de hoofdstad Damascus - waar veel opstandelingen zitten... - urenlang bestookt door het regeringsleger. Waar dat toe kan leiden hebben we eerder gezien in Homs. Opstandige wijken in die stad werden maandenlang afgesloten van de buitenwereld en zwaar gebombardeerd en beschoten door Assads troepen. Correspondent Sander van Hoorn ging kijken hoe - een halfjaar later - het leven daar nu is.

Video

'Tactiek van verschroeide aarde in Syrië'

De Syrische stad Homs werd vooral bekend door de zware gevechten die er waren tussen rebellen en het regeringsleger van president... Assad en door de vele burgerdoden die daarbij vielen. Maar volgens de plaatstelijke autoriteiten zijn de rebellen verdreven en heerst er weer orde en rust. Correspondent Sander van Hoorn kreeg toestemming om naar Homs te gaan en zag dat de rebellen inderdaad verdreven waren. Maar hij kon horen dat de gevechten nog steeds aan de gang zijn.

Video en Audio

Meer video en audio