Barbie overtrad de wet met baby

Realityster Barbie en haar echtgenoot»
Realityster Barbie en haar echtgenoot ANP

De makers van het tv-programma 'Barbie's Baby' krijgen waarschijnlijk een boete voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet.

Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer, als antwoord op vragen van de SGP. De partij wilde onder meer weten of de minister het acceptabel vindt om baby's te gebruiken om kijkcijfers op te stuwen.

Volgens Asscher zijn omroepen zelf verantwoordelijk voor wat ze uitzenden. In dit geval is er volgens hem sprake van kinderarbeid, omdat er een pasgeboren baby aan meedoet. De makers dachten volgens hem dat dat wel mocht, omdat het programma om de ouders draait en niet om het pasgeboren meisje.

Ontheffing

Volgens de inspectie SZW is er wel degelijk sprake van kinderarbeid, ook als het kind zelf niet werkt maar door de ouders wordt betrokken bij arbeid. Dat mag alleen als er een ontheffing wordt verleend.

Er wordt nu waarschijnlijk een boete opgelegd. Voor het RTL-programma werden de eerste dagen vastgelegd van de baby van realityster Barbie.

Broodwinning

Barbie zei eerder op televisie dat ze vooral aan de serie meedeed om geld te verdienen. De baby wordt dus gebruikt voor broodwinning, vindt de SGP, maar volgens minister Asscher is dat niet genoeg reden voor de overheid om meteen in te grijpen.

De SGP wilde ook weten of de Raad voor de Kinderbescherming zich met de zaak heeft bemoeid. Volgens minister Asscher is dat niet gebeurd, omdat bij de Raad geen zorgelijke signalen zijn binnengekomen over het meisje of over haar opvoeding.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio