'Stilzwijgend bestand' in Gaza

Israëlische soldaten patrouilleren bij de grens met de Gazastrook»
Israëlische soldaten patrouilleren bij de grens met de Gazastrook EPA

Na vijf dagen van geweld is het vandaag weer rustig in en rond de Gazastrook. Zonder dat er onderhandeld is, hebben de Palestijnen en Israël een 'stilzwijgend bestand' gesloten.

De afgelopen dagen vuurden militante Palestijnen zeker 115 raketten af op Israël. Daarbij raakten acht Israëliërs gewond. Israël reageerde met luchtaanvallen op doelen in de Gazastrook. Daarbij vielen zeven doden: drie militanten en vier burgers.

Aanleiding voor de geweldsuitbarsting was de dood van een 13-jarige Palestijnse jongen afgelopen donderdag. Hij kwam om bij een Israëlische aanval na de ontdekking van explosieven in een tunnel bij de grens tussen de Gazastrook en Israël.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Gisteravond hebben militante groepen in de Gazastrook afgesproken te stoppen met de raketbeschietingen zolang Israël geen aanvallen uitvoert. Volgens Hamas-leider Haniyeh hebben de militante groepen een groot verantwoordelijkheidsgevoel laten zien. Dat zei hij in een ziekenhuis, waar hij gewonde Palestijnen bezocht.

Israël lijkt met de afspraak in te stemmen. De luchtmacht viel vannacht nog wel drie doelen in de Gazastrook aan, maar daarbij vielen geen slachtoffers. Volgens het Israëlische leger werden een wapendepot en twee lanceerinstallaties vernietigd. Vanochtend was er nog één raketbeschieting vanuit de Gazastrook, maar verder is het rustig.

Gespannen

Desondanks blijft de situatie gespannen. In Israël gaan stemmen op om weer Hamas-leiders te gaan liquideren, een omstreden tactiek van enkele jaren geleden. Een Israëlische minister, Gideon Saar van Onderwijs, zei op de radio dat iedereen kan zien dat er een grotere militaire aanval in aantocht is.

Minister van Defensie Ehud Barak wilde daarop niet vooruitlopen, maar zegt wel dat Israël het geweld van de afgelopen dagen nog niet kan "vergeven en vergeten".

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio