Trombosepil bespaart miljoenen

 »
  ANP Xtra

Twee nieuwe medicijnen tegen trombose leveren een besparing op van miljoenen euro's. Ze worden vanaf 1 december vergoed door de zorgverzekeraars. Ook zijn ze veel gebruiksvriendelijker voor patiënten.

De medicijnen kunnen oraal worden ingenomen en patiënten hoeven niet steeds naar de trombosedienst om de dikte van hun bloed te laten controleren, omdat de nieuwe pillen een constante werking hebben. Dat maakt de kans op stolling of juist dun bloed kleiner.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft een akkoord bereikt met de fabrikanten van de twee nieuwe antistollingsmiddelen. De pillen, Pradaxa en Xarelto, waren aanvankelijk duurder dan de bestaande, maar minister Schippers heeft afspraken gemaakt over een prijsverlaging.

Schippers is tevreden met het resultaat. Ze zegt dat het loont om in gesprek te gaan met fabrikanten. "Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden", aldus de minister.

De middelen mogen pas worden voorgeschreven als er afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, artsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden in spoedeisende situaties.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio