Trombosepil bespaart miljoenen

 »
  ANP Xtra

Twee nieuwe medicijnen tegen trombose leveren een besparing op van miljoenen euro's. Ze worden vanaf 1 december vergoed door de zorgverzekeraars. Ook zijn ze veel gebruiksvriendelijker voor patiënten.

De medicijnen kunnen oraal worden ingenomen en patiënten hoeven niet steeds naar de trombosedienst om de dikte van hun bloed te laten controleren, omdat de nieuwe pillen een constante werking hebben. Dat maakt de kans op stolling of juist dun bloed kleiner.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft een akkoord bereikt met de fabrikanten van de twee nieuwe antistollingsmiddelen. De pillen, Pradaxa en Xarelto, waren aanvankelijk duurder dan de bestaande, maar minister Schippers heeft afspraken gemaakt over een prijsverlaging.

Schippers is tevreden met het resultaat. Ze zegt dat het loont om in gesprek te gaan met fabrikanten. "Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden", aldus de minister.

De middelen mogen pas worden voorgeschreven als er afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, artsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden in spoedeisende situaties.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio