NS: meeste treinkaartjes verdwijnen

 »
  Lykle de Vries / Flickr - Creative Commons by-nc-sa

Het papieren kaartje in het openbaar vervoer blijft tot eind 2013 bestaan. Dat blijkt uit de antwoorden die de NS heeft gegeven op vragen van consumentenorganisatie LOCOV, het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer.

Het LOCOV wilde van de NS weten wat de gevolgen zijn van het afschaffen van het papieren vervoersbewijs. De organisatie vreesde ongelijkheid en onduidelijkheid voor de reiziger als het papieren kaartje helemaal zou verdwijnen.

Diverse consumentenorganisaties hadden aangedrongen op het behoud van het papieren treinkaartje. Volgens de organisaties is het voor reizigers die alleen af en toe met de trein reizen ondoenlijk om een chipkaart te kopen, waarop ze ook nog eens een bedrag van 20 euro moeten storten.

Incidentele treinreizigers

De NS wil nu voor incidentele treinreizigers die geen ov-chipkaart hebben voorlopig de papieren Enkele reis en Dagretour beschikbaar houden. Die blijven te koop bij de balie, de kaartautomaat en de website ns.nl, net als de dagkaarten voor de fiets en de hond. Ook internationale reizigers houden een papieren ticket.

Begin 2014 worden de kaartjes vervangen door een wegwerp-ov-chipkaart. Daarmee kan de incidentele reiziger in- en uitchecken. Na gebruik kan het kaartje worden weggegooid.

Over de omzetting van de vervoersbewijzen naar de ov-chipkaart en de gevolgen daarvan moeten de NS en de regionale vervoerders het nog wel eens worden.

Opstaptarief

Het is de bedoeling dat vrijwel alle treinreizigers in de loop van volgend jaar de ov-chipkaart gebruiken. Ook de abonnementen zet de NS over op de ov-chipkaart.

Volgens de spoorwegen is dan ook het probleem van het dubbele opstaptarief opgelost, waarbij reizigers voor de tweede keer het opstaptarief betalen als ze tijdens de reis overstappen op een andere vervoerder.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio