Weer arrestatie in zaak-Oerlemans

Jeroen Oerlemans»
Jeroen Oerlemans NOS

In Londen is een tweede verdachte aangehouden van de ontvoering van fotograaf Jeroen Oerlemans in Syrië. De verdachte is een 24-jarige man; meer details over zijn identiteit zijn niet bekendgemaakt.

De man werd op de luchthaven Heathrow aangehouden toen hij aankwam vanuit Bahrein. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme en is voor verhoor overgebracht naar een politiebureau in het zuiden van Londen.

Een woordvoerder van Scotland Yard bevestigde dat de arrestatie verband houdt met de ontvoering van Jeroen Oerlemans en zijn Britse collega-fotograaf John Cantlie. Zij werden in juli ruim een week lang vastgehouden in Syrië.

Schotwonden

De ontvoerders waren waarschijnlijk moslimextremisten uit het buitenland die meevechten in de Syrische burgeroorlog. Oerlemans en Cantlie werden bevrijd door het Vrije Syrische Leger. Ze liepen tijdens de bevrijdingsactie schotwonden op.

Op 9 oktober werd al een 26-jarige Brit, Shajul Islam, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering. Hij kwam op Heathrow aan met een vlucht uit Egypte. Een 26-jarige vrouw die met hem meereisde werd ook gearresteerd, maar werd kort daarna zonder aanklacht weer vrijgelaten.

Shajul Islam wordt ervan verdacht dat hij lid was van de jihadistische groep die Oerlemans en Cantlie heeft vastgehouden. Het proces tegen hem begint in juni volgend jaar en zal zes weken duren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 1351 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 1556 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 775 keer afgespeeld

Meer video en audio