2,5 miljoen Syriërs op de vlucht

Syriërs in een Turks vluchtelingenkamp»
Syriërs in een Turks vluchtelingenkamp EPA

In Syrië zijn zeker 2,5 miljoen mensen door de burgeroorlog in eigen land op de vlucht. Ze zijn door de burgeroorlog uit hun huis verdreven, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De organisatie baseert zich op schattingen van de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis.

Tot nu toe ging de VN uit van 1,2 miljoen vluchtelingen in Syrië, een land met ongeveer 22,5 miljoen inwoners. Volgens officiële cijfers zijn zeker 400.000 Syriërs gevlucht naar de buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak. In werkelijkheid is dat aantal waarschijnlijk veel hoger.

De 2,5 miljoen vluchtelingen in Syrië zelf is volgens de UNHCR nog een voorzichtige schatting. "De vluchtelingen zijn moeilijk te tellen en te benaderen", zegt een woordvoerder. "Ze verplaatsen zich en verbergen zich. Ze zijn letterlijk op de vlucht."

Schuilplaats

Net als gisteren bestookt de Syrische luchtmacht de grensplaats Ras al-Ain, pal aan de Turkse grens. Bij de bombardementen zouden meer dan 30 doden zijn gevallen. Ras al-Ain viel vorige week in handen van de opstandelingen. De luchtaanvallen zijn voelbaar in de Turkse stad Ceylanpinar, net aan de andere kant van de grens.

Veel inwoners van Ras al-Ain zijn al naar Turkije gevlucht. Ook worden gewonden in Turkije behandeld; zeker tien van hen zijn in een ziekenhuis in Ceylanpinar overleden. Sommige leegstaande huizen in Ras al-Ain worden door de opstandelingen gebruikt als schuilplaats.

Ook op andere plaatsen in Syrië gaat de strijd door. NOS-correspondent Sander van Hoorn, die in Damascus zit, meldt dat de buitenwijken Tadamon en Yarmouk de hele nacht zijn beschoten. Vanochtend gebeurde dat ook in de wijk Daraya.

Deel deze pagina

Video

2,5 miljoen Syriërs vluchtten voor geweld

In Syrië zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Dit aantal is volgens de VN veel hoger dan tot nu toe werd gedacht. Ook in... de stad Ras al-Ain sloegen vandaag weer mensen op de vlucht, voor nieuwe luchtaanvallen door het Syrische leger. Gisteren vielen hier 30 doden door luchtbombardementen.

Video en Audio

Meer video en audio