Verhaeren stopt als zwemcoach

Jacco Verhaeren»
Jacco Verhaeren ANP

Jacco Verhaeren stopt als coach bij de zwembond en verlengt zijn contract als technisch directeur tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Dat maakte de 43-jarige succestrainer dinsdag bekend in Eindhoven.

De veertigjarige oud-zwemmer Marcel Wouda wordt de nieuwe coach van onder anderen Ranomi Kromowidjojo.

Wouda is al sinds 2003 als trainer actief. Als jeugdbondscoach werkte hij ook al samen met Kromowidjojo. Sinds 2006 is hij actief als coach bij het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE). In 2008 loodste hij Maarten van der Weijden naar olympisch goud.

Tien gouden medailles

Met Inge de Bruijn (vier), Pieter van den Hoogenband (drie), Kromowidjojo (twee) en de estafettevrouwen won Verhaeren tien gouden olympische medailles.

"Lang over nagedacht"

"Ik heb er lang over nagedacht", zei Verhaeren op een persconferentie van de zwembond in Eindhoven. "Het was ook een moeilijke beslissing, want het is toch het einde van een tijdperk."

Zijn trainersloopbaan begon al in 1992, toen hij in Eindhoven het talent Van den Hoogenband onder zijn hoede kreeg. In 2000 werd, nadat 'VdH' in Sydney twee keer goud behaald had, in Eindhoven de eerste commerciële zwemploeg opgericht.

Verhaeren werd technisch directeur van NZE en in 2006 TD bij de KNZB. Hij bleef daarnaast met veel succes coach. Na de Spelen in Londen werd hij voor zijn verdiensten voor de zwemsport benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Kromowidjojo begrijpt keuze

"Jacco heeft het mij uitgelegd en ik heb alle begrip voor zijn keuze", zo reageerde Kromowidjojo op Verhaerens besluit om te stoppen als trainer.

"Natuurlijk vind ik het wel jammer, maar ik zie het ook als een nieuwe uitdaging met Marcel aan de slag te gaan", aldus de olympisch kampioene van Londen op de 50 en 100 meter vrije slag.

Femke Heemskerk overweegt een terugkeer naar Nederland, liet Verhaeren ook nog weten. Heemskerk trainde in de aanloop naar de Spelen van Londen in Marseille. Bij de Spelen behoorde ze tot de zilveren estafetteploeg. Mogelijk sluit ze bij Kromowidjojo's trainingsgroep aan. "Daar wordt over nagedacht", zei Verhaeren.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video

Jacco Verhaeren verklaart zijn besluit te stoppen als zwemcoach. De 43-jarige succestrainer, die onder... anderen Inge de Bruijn (vier), Pieter van den Hoogenband (drie) en Ranomi Kromowidjojo naar olympisch goud loodste, verlengde wél zijn contract als technisch directeur.

 • Verhaeren stopt als zwemcoach

  Jacco Verhaeren verklaart zijn besluit te stoppen als zwemcoach. De 43-jarige succestrainer, die onder... anderen Inge de Bruijn (vier), Pieter van den Hoogenband (drie) en Ranomi Kromowidjojo naar olympisch goud loodste, verlengde wél zijn contract als technisch directeur.

 • "Verhaeren kreeg mensen in vorm"

  Oud-zwemmer Johan Kenkhuis, analyticus van de NOS, praat over het besluit van Jacco Verhaeren om te stoppen... als coach.

 • Kromowidjojo over besluit Verhaeren

  De reactie van Ranomi Kromowidjojo op het besluit van Jacco Verhaeren om te stoppen als coach. De 43-jarige... succestrainer verlengde wel zijn contract als technisch directeur. Kromowidjojo krijgt een oude bekende, Marcel Wouda, er voor terug.

 • Verhaeren geeft tekst en uitleg

  Het volledige interview met Jacco Verhaeren, nadat de 43-jarige succestrainer bekend had gemaakt te stoppen... als coach. Hij verlengde wel zijn contract als technisch directeur bij de KNZB.

Audio

 • Verhaeren stopt als bondscoach Jacco Verhaeren, de meest succesvolle zwemcoach van Nederland stopt er meer dan twintig jaar mee. Hij gaat zich tot de Spelen van... Rio de Janeiro in 2016 volledig richten op zijn werk als technisch directeur bij de zwembond. Voor Verhaeren was het een moeilijke beslissing om te stoppen, maar wel de enige juiste vindt hij zelf. Ook zwemster Ranomi Kromowidjojo en zijn opvolger Marcel Wouda reageren op het besluit.
 • Verhaeren stopt als zwemcoach Jacco Verhaeren stopt als coach bij de zwembond. De 43-jarige trainer verlengt wel zijn contract als technisch directeur, zo maakte... hij zelf bekend in Eindhoven. Marcel Wouda volgt Verhaeren op als coach van onder anderen Ranomi Kromowidjojo. Bob van der Tak doet verslag.

Video en Audio

 • » Balotelli ruilt shirtje al bij de rust Video Mario Balotelli zorgt weer eens voor opschudding. Ditmaal niet op het veld maar in de spelerstunnel...23 okt 2014, 8928 keer afgespeeld
 • » Royals weer op gelijke hoogte Video Kansas City Royals heeft de tweede wedstrijd in World Series gewonnen. Het duel met San Francisco...23 okt 2014, 3102 keer afgespeeld
 • » CL: Anderlecht - Arsenal Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Anderlecht - Arsenal in het seizoen 2014/2015.22 okt 2014, 22963 keer afgespeeld

Meer video en audio