Geheime dienst Dld. had NVU-mol

De Duitse inlichtingendienst had in de jaren 90 een mol in de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU). De Duitse neonazi André Zimmermann, nauw betrokken bij de NVU en lid van de verboden CP'86, was informant ('V-Mann') voor de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. Dat blijkt uit een stuk dat in handen is van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Zimmermann was in de tweede helft van de jaren 90 een van de Duitse neonazi's die nauwe contacten onderhielden met Nederlandse geestverwanten. Duitse neonazi's deden regelmatig in Nederland mee aan demonstraties. De Duitse neonazi's werkten volop samen met de NVU, waar Joop Glimmerveen destijds voorzitter van was. Sommigen stelden zich ook kandidaat voor de NVU bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.

Actieve rol

Zimmermann was een spilfiguur in het extreemrechtse milieu. Hij was lid van het 'Sauerlander Aktionsfront'. Justitie verdacht hem destijds van het verzamelen van informatie over politieke tegenstanders. Zimmermann zou onder meer via het computernetwerk Thule opgeroepen hebben tot geweld tegen politie- en justitiemedewerkers. In 1997 kwam hij om bij een auto-ongeluk.

De huidige voorzitter van de NVU, Constant Kusters, kende Zimmerman goed. "Ik ben verbaasd dat Zimmerman informant was voor de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst", zegt de NVU-voorman tegen de NOS.

Uit het document dat Der Spiegel in handen heeft, blijkt dat de Duitse federale recherche in 1996 de noodklok luidde over de activiteiten van Duitse neonazi's die ook voor de inlichtingendienst werkten. De informanten speelden een actieve rol bij het organiseren van illegale demonstraties.

Hand boven het hoofd

Maar de recherchedienst constateerde ook dat de inlichtingendienst informanten waarschuwde als er huiszoekingen door justitie op komst waren. Ook konden gezochte neonazi's door een tip van de inlichtingendienst op tijd naar het buitenland vluchten.

In Duitsland is veel beroering ontstaan door onthullingen over de banden tussen prominente neonazi's en de binnenlandse veiligheidsdienst. Een parlementaire enquête moet antwoord geven op de vraag of de inlichtingendiensten de neonazi's het hand boven het hoofd hebben gehouden en of ze er aan hebben bijgedragen dat militante extreemrechtse structuren juist werden versterkt in plaats van bestreden.

Zelfmoord

Uit deze structuren kwam ook de extreemrechtse NSU voort. Leden van deze groepering worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op negen Turken en een politieagente tussen 2000 en 2007. De twee vermoedelijke oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, werden vorig jaar dood gevonden. Vermoedelijk hadden ze zelfmoord gepleegd. De inlichtingendiensten wordt verweten dat ze blind zijn geweest voor het racistische geweld van de NSU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl