Kamer debatteert over akkoord

PvdA-leider Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra in de Tweede Kamer»
PvdA-leider Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra in de Tweede Kamer ANP

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de regeringsverklaring. Gisteravond werden de PvdA en de VVD het eens over de aanpassing van het regeerakkoord.

Het debat begint om 14.00 uur en wordt live uitgezonden op Nederland 1, Politiek 24 en NOS.nl.

Belastingen

In de nieuwe versie van het regeerakkoord is er geen plaats meer voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Met name de VVD-achterban had grote moeite met de hogere zorgpremie voor de hogere inkomens. Het verkleinen van de inkomensverschillen gebeurt via de belastingen.

De arbeidskorting en de heffingskorting gaan omhoog voor lagere inkomens en worden afgebouwd voor hogere inkomens.

Infrastructuur

Ook wordt er 250 miljoen euro vrijgemaakt voor een 'sociale agenda'. Dit geld, dat wordt gehaald uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur, kan worden gebruikt om maatregelen in de WW en het ontslagrecht te verzachten.

De invoering van de belastingmaatregelen wordt over drie jaar gespreid. Daarnaast blijven de belastingtarieven zoals ze nu zijn. Verlaging is niet meer aan de orde.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer vanaf 11 uur verder over het regeerakkoord.

Deel deze pagina

Video

  • video Ron Fresen: VVD en PvdA hebben nieuwe uitruil gedaan Excuses van de premier en een plan waarvan het kabinet hoopt dat het wel op voldoende draagvlak kan rekenen.... De inkomensafhankelijke zorgpremie is in ieder geval van de baan. Dat is de uitkomst van een paar dagen opnieuw onderhandelen over het regeerakkoord. In Den Haag is verslaggever Ron Fresen.
  • video Wat vindt de VVD-achterban van het nieuwe akkoord? Die inkomenafhankelijke zorgpremie lag vooral gevoelig bij de VVD-achterban. Op verschillende plaatsen in... Nederland kwam VVD'ers gisteravond bijeen om te horen wat er nu is afgesproken. Zo ook in Rotterdam.

Audio

  • Marcel Bril: 'bruggen slaan' tot nu toe niet in de praktijk gebracht Politiek verslaggever Marcel Bril blikt vooruit op het Kamerdebat over het regeerakkoord. De coalitiepartijen zullen de kritiek... verder van zich moeten afschudden.
  • Marcel Bril: Rutte moet hard werken om vertrouwen terug te winnen Premier Rutte is flink door het stof gegaan nadat de VVD en de PvdA het regeerakkoord hebben opengebroken. Politiek verslaggever... Marcel Bril monstert de situatie en blikt voorzichtig vooruit op het Kamerdebat over het akkoord.
  • Pechtold: zelf gebeld om te vragen wanneer we zouden debatteren D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold reageerde vanochtend in het Radio 1 Journaal op de aanpassingen in het regeerakkoord.
  • Buma: rekening nog meer verschoven naar middeninkomens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat hij de zin niet ziet van de maatregelen... in het regeerakkoord.

Video en Audio

Meer video en audio