'Griekenland krijgt 2 jaar extra tijd'

Griekenland krijgt langer de tijd de economie te hervormen»
Griekenland krijgt langer de tijd de economie te hervormen ANP

De geldschieters van Griekenland overwegen de regering in Athene nog twee jaar de tijd te geven om de economie te hervormen. Volgens minister Dijsselbloem kost dat uitstel Nederland geen geld. "De Grieken zullen hiervoor zelf de financiering moeten vinden."

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden hebben in Brussel gesproken over het vrijgeven van de volgende tranche van 31,5 miljard euro aan noodsteun aan Griekenland.

Recessie

De ministers konden nog niet tot een besluit komen. De hervormingen in Griekenland liggen niet op schema en het land stevent af op het zesde jaar recessie. Een kwart van de Grieken is inmiddels werkloos.

Wel lieten de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank zich gisteren in een rapport positief uit over de bezuinigingen en hervormingen in Griekenland.

Drie voorwaarden

De ministers komen 20 november opnieuw bij elkaar. Volgens Dijsselbloem moeten de Grieken aan drie voorwaarden voldoen voor ze het geld toegezegd krijgen:

"Er moet een overzicht komen waarin te zien is dat de afspraken van alle jaren ook zijn uitgevoerd, er moeten nadere afspraken worden gemaakt over hoe het geld de komende jaren wordt besteed en er moet een oplossing komen voor de enorme schuld. Anders heeft doorgaan met programma's ook geen zin", aldus Dijsselbloem

In de gaten

De crediteuren van Griekenland hebben het land 240 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, als het economische hervormingen doorvoert.

Dat geld wordt in verschillende tranches overgemaakt en een trojka houdt de voortgang van de hervormingen nauw in de gaten. Griekenland heeft tot nu toe al 150 miljard euro aan steun gekregen.

Deel deze pagina

Video

  • video Grieken boos over uitblijven hulp De Griekse overheid heeft meer tijd nodig om te hervormen en ook dat kost weer extra geld. Minister van... Financiën Dijsselbloem zegt dat de Grieken dat geld zelf moeten bijpassen. In Griekenland groeit de boosheid over het uitblijven van hulp uit Europa. De Grieken vinden dat ze al genoeg offers hebben gebracht. En wat te denken van de Griekse ondernemers? Die hebben 8,5 miljard euro liggen aan onbetaalde rekeningen van de Griekse staat.
  • video 'De Grieken zullen zelf financiering moeten zoeken' Minister Dijsselbloem over het besluit Griekenland voorlopig nog geen geld te geven.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio