Djokovic klopt Federer in finale

Novak Djokovic blij»
Novak Djokovic blij AFP

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de ATP World Tour Finals gewonnen.

De winnaar van 2008 was in Londen in de eindstrijd titelverdediger Roger Federer met 7-6 (6), 7-5 de baas.

De 31-jarige Zwitser ging op jacht naar zijn zevende eindzege en kwam prima uit de startblokken. Hij won de eerste negen punten en leidde al snel met 3-0. Toch was de Serviër niet van slag. Hij kreeg Federer meer aan het lopen, maakte een stuk minder fouten en mocht na twee breaks op 5-4 serveren voor de set.

Federer, de nummer twee op de plaatsingslijst achter Djokovic, gaf zich echter nog niet gewonnen. Hij knokte zich naar 6-5, maar moest de set na een spannende tiebreak toch aan zijn opponent laten.

Hoge hoed

Ook in de tweede set, die lange tijd minder hoogstaand was dan de eerste, kende Federer een goede start. Hij kwam via een break direct op 2-0 en leek de voorsprong ditmaal niet weg te geven.

Op 5-4 40-15 kreeg de Zwitser op eigen service twee setpunten. Djokovic toverde echter zijn beste spel uit de hoge hoed en geholpen door een aantal missers van zijn rivaal stapte hij een paar games later toch als winnaar van de baan. De zege werd met een luide brul begroet.

"Fantastisch seizoen"

De 25-jarige Djokovic begon het jaar met winst van de Australian Open en schreef dus ook het slottoernooi op zijn naam. "Dit was een fantastisch seizoen", jubelde hij dan ook in de O2 Arena in Londen. "Ik had het jaar niet beter kunnen beginnen én eindigen."

De Serviër won behalve het eerste grandslamtoernooi in Melbourne en de lucratieve World Tour Finals ook nog drie masterstoernooien. Bovendien sloot hij het jaar opnieuw af als nummer één van de wereld. Djokovic is de eerste tennisser sinds Federer in 2007 die als ranglijstaanvoerder de ATP World Tour Finals op zijn naam schrijft.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Video

ATP Finals 2012: Djokovic-Federer

Een samenvatting van de finale van de ATP World Tour Finals van 2012, een partij tussen de nummers één en twee van de wereld;... Novak Djokovic en Roger Federer.

Video en Audio

  • » James baalt van vele balverlies Video De terugkeer van LeBron James bij Cleveland Cavaliers is uitgelopen op een deceptie. Hij wijt de...31 okt 2014, 855 keer afgespeeld
  • » Hamilton: grote markt voor F1 in VS Video Formule 1-coureur Lewis Hamilton blikt vooruit op de Grand Prix van de Verenigde Staten.31 okt 2014, 517 keer afgespeeld
  • » Van Basten, van speler tot coach Video Een overzicht van de spelers- en trainersloopbaan van Marco van Basten, die op 31 oktober 2014...30 okt 2014, 12318 keer afgespeeld

Meer video en audio