Kritiek en compliment voor coalitie

Leiders van oppositiepartijen Pechtold (D66), Roemer (SP) en Wilders (PVV) in de Kamer»
Leiders van oppositiepartijen Pechtold (D66), Roemer (SP) en Wilders (PVV) in de Kamer ANP

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP hebben positief gereageerd op het plan om de inkomensafhankelijke zorgpremie niet in te voeren en de belastingen aan te passen. De SP, de PVV en 50Plus blijven kritisch.

D66-leider Pechtold aanvaardt het excuus van premier Rutte. Zijn partij zal het kabinet "constructief waar het kan, kritisch waar het moet" volgen. ChristenUnie-leider Slob vindt dat het van moed getuigen dat de coalitie terugkomt op de zorgplannen. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij noemt de aanpassing "een goede zaak". "Meer geleidelijkheid en minder nivellering is in ieder geval beter. Wel goed kijken naar precieze gevolgen," zo twittert Van der Staaij.

Door de knieën

Van Ojik van GroenLinks noemt het goed dat het nieuwe pakket nieuwe uitschieters heeft, maar vindt het jammer dat nivellering een halve maatregel blijft.

SP-leider Roemer vindt dat de PvdA helemaal door de knieën is gegaan. "De grote maatregelen die de mensen raken, daar is niks aan gedaan," aldus Roemer.

PVV-leider Wilders noemt het "gestuntel van de hoogste orde". "Nog steeds gaat 15 procent van de Nederlanders er meer dan 5 procent op achteruit." Volgens Henk Krol van 50Plus gaan AOW'ers met een klein pensioen er het meest op achteruit. "Schande", aldus Krol.

Deel deze pagina

Video

  • video Wilders: het is gestuntel PVV-leider Wilders heeft ook gereageerd op de aanpassing van het regeerakkoord. "Het is gestuntel van de... hoogste orde. Nog steeds gaat 15 procent van de bevolking er meer dan 5 procent op achteruit.", aldus Wilders.
  • video Roemer: PvdA is helemaal door de knieën gegaan SP-leider Emile Roemer: "Het is er allemaal niet beter op geworden. De PvdA is helemaal door de knieën... gegaan. De grote maatregelen die de mensen raken, daar is niks aan gedaan." Roemer zegt dat de hele sociale zekerheid wordt afgebroken en dat de marktwerking in de zorg met de afschaffing van de inkomensafhankelijke zorgpremie nog een zetje krijgt.
  • video Pechtold: zand erover en aan de slag D66-leider Alexander Pechtold zegt dat hij de excuses van premier Rutte heeft aanvaard. Het kabinet moet nu... aan het werk: "Zand erover en aan de slag", aldus Pechtold.

Audio

  • Pechtold: zelf gebeld om te vragen wanneer we zouden debatteren D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold reageerde vanochtend in het Radio 1 Journaal op de aanpassingen in het regeerakkoord.
  • Buma: rekening nog meer verschoven naar middeninkomens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat hij de zin niet ziet van de maatregelen... in het regeerakkoord.

Video en Audio

Meer video en audio