NOS WielrennenAangepast

Rasmussen: "Vertellen waarheid niet"

De beroepszaak rond de in 2007 door de Rabobank-wielerploeg ontslagen Michael Rasmussen wordt op dinsdag 18 december vervolgd.

Dan roept zijn advocaat André Brantjes getuigen op die zouden moeten aantonen dat Rabobank in een vroeg stadium op de hoogte was van zijn sportieve fraude.

Rasmussen werd in 2007 vlak voor het slot van de Tour de France op staande voet ontslagen omdat toen bleek dat zijn whereabouts niet in orde waren geweest. Een jaar later kreeg hij via de kantonrechter in Utrecht een ontslagvergoeding van ruim zeven ton. Ten onrechte, vond Rabobank, dat net als Rasmussen beroep aantekende tegen dat besluit.

5,8 miljoen

De Deen eist op zijn beurt 5,8 miljoen euro wegens gederfde inkomsten. Hij stelt dat de ploegleiding altijd heeft geweten dat hij zich niet in Mexico had voorbereid op de Tour die hij op het stond te gaan winnen.

Toenmalig ploegbaas Theo de Rooij en oud-ploegleider Erik Breukink verklaarden maandag tijdens de beroepszaak evenwel dat zij pas op 25 juli 2007 wisten dat de renner had gelogen over zijn verblijfplaatsen voor de Ronde van Frankrijk. Dat was destijds voor De Rooij reden Rasmussen uit de Tour te halen en een dag later te ontslaan.

"Zonder nadenken"

Brantjes noemde het opmerkelijk dat De Rooij er half juni vanuit ging dat Rasmussen in Mexico was, maar tegelijkertijd op verzoek van ploegleider Breukink wel de Deen op zijn Italiaanse nummer routekaartjes van de Tour heeft gefaxt. "Dat heb ik zonder nadenken gedaan", antwoordde De Rooij.

Brantjes vroeg zich daarnaast af of de ploegleiding het niet vreemd vond dat een renner zo kort voor een belangrijke wedstrijd een andere tijdzone opzocht. "Dat kan, het gebeurt meer", stelde Breukink. "Renners gaan wel eens vaker ver weg trainen", aldus De Rooij.

"Meer waarheden"

Na de zeven uur van getuigenverklaringen verkondigde Rasmussen dat hij de nodige leugentjes voorbij had horen komen. "Ik weet zeker dat ze de waarheid niet vertellen", zei hij over onder anderen De Rooij en Breukink. "Misschien zijn er meer waarheden, maar ik weet zeker dat ze wisten waar ik was voor de Tour."

Wordt vervolgd... Om te beginnen op 18 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl