Banken Spanje zwichten na protest

 »
  AFP

Na twee zelfmoorden hebben Spaanse banken beloofd soepeler te worden bij hun beleid ten aanzien van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. In de Spaanse politiek wordt intussen gepraat over aanpassing van de strenge wetgeving op dit punt.

Afgelopen vrijdag sprong een 53-jarige vrouw in de Baskische stad Barakaldo van vier hoog naar beneden omdat ze uit haar huis zou worden gezet. Twee weken geleden pleegde iemand in Granada om dezelfde reden zelfmoord.

Belastinggeld

De zelfmoorden hebben veel losgemaakt in Spanje. Veel mensen zijn kwaad dat de banken zo rigide optreden, terwijl de sector met belastinggeld overeind wordt gehouden. De afgelopen vier jaar zijn al meer dan 350.000 huishoudens uit huis gezet, meestal nadat de bewoners werkloos waren geworden.

In verschillende steden is de afgelopen dagen gedemonstreerd. Op spandoeken bij een betoging in Madrid stond onder meer: "Het zijn geen zelfmoorden. Het zijn moorden! De banken en de politici zijn schuldig. Stop de uitzettingen!"

De Spaanse wet is uitzonderlijk streng voor mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen. Wanbetalers raken niet alleen hun huis kwijt, maar blijven daarna ook nog eens aansprakelijk voor de volledige restschuld van de hypotheek.

Strijd met EU-regels

Vorige week zei de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie dat de Spaanse regels strijdig zijn met de EU-regels voor de bescherming van consumenten.

De banken hebben nu beloofd dat ze de komende twee jaar minder rigide zullen optreden. De meest kwetsbare groepen zullen niet meer uit huis worden gezet. Vandaag zijn twee uitzettingen in Madrid en één in Valencia afgeblazen.

Ook de Spaanse politiek is in beweging gekomen. De twee grootste partijen, de conservatieven van premier Rajoy en de socialisten in de oppositie, willen de wet zo snel mogelijk veranderen. Ze bekijken of het mogelijk is om huiseigenaren die hun hypotheek niet kunnen betalen, uitstel van betaling te verlenen. Ook willen ze de regels voor huisuitzettingen veranderen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio