'Voorlichting hbo's onder de maat'

 »
  ANP

Voorlichtingsfolders van hogescholen geven geen goede informatie en zijn niet goed vergelijkbaar. Dat stelt de studentenvakbond LSVb na eigen onderzoek.

De vakbond legde 93 brochures van 5 opleidingen aan 31 hogescholen naast elkaar. Volgens de LSVb zijn de folders vaak gericht op het 'verkopen' van een studie, in plaats van op het geven van informatie.

In 72 procent van de brochures wordt geen inzicht gegeven in het aantal te verwachten lesuren en in 92 procent is niets te vinden over het te verwachten startsalaris.

Bindend studieadvies

Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts 17 procent van de opleidingen met een bindend studieadvies daar in de folders informatie over geeft. Het bindend studieadvies wil zeggen dat studenten een minimaal aantal studiepunten moeten halen om met de studie te mogen doorgaan.

De LSVb vindt dat hogescholen onderling afspraken moeten maken over de cijfers die ze in hun voorlichtingsmateriaal gebruiken.

De vakbond deed eerder al onderzoek naar brochures van universiteiten. Ook toen was de conclusie dat de informatie niet altijd volledig is.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Er staat eigenlijk niets in' Een mooi opgemaakte folder van je opleiding, digitaal of op papier. Daar verwijzen hogescholen naar, als je bezig bent een... studiekeuze te maken. Maar de informatie in die folder is vaak onvoldoende, zegt de landelijke studentenvakbond. Ze hebben de folders onderzocht en vinden ze vaak zelfs misleidend. Verslaggever Arno Leblanc is op de hogeschool die het slechtste uit de test komt, Fontys in Eindhoven.

Video en Audio

  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 24 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De IsraĆ«lische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 606 keer afgespeeld
  • » Cel voor doodmartelen in Zuid-Korea Video In Zuid-Korea zijn vier militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 tot 45 jaar voor het...30 okt 2014, 1113 keer afgespeeld

Meer video en audio