Nibud: koopkrachtdaling tot 16%

Logo Nibud»
Logo Nibud ANP Xtra

Het Nibud zegt dat de daling van de koopkracht volgens het regeerakkoord maximaal 16 procent is. Het instituut noemt dat "veel minder rigoureus dan eerder gesuggereerd".

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zette, op verzoek van de Tweede Kamer, voor honderd voorbeeldhuishoudens op een rij wat de gevolgen van het beleid zouden zijn voor de koopkracht tussen 2012 en 2017.

Zorgpremie

De koopkrachtverschillen variƫren van plus 5 procent tot min 16 procent. Het Nibud ziet dat vooral de inkomensafhankelijke zorgpremie van invloed is op de portemonnee van de hogere inkomens.

Voor midden- en lage inkomens zijn de koopkrachteffecten minder groot. Dit komt doordat het Nibud in de berekening ook de huurtoeslag en het inkomensafhankelijke eigen risico bij de zorgpremie, die mensen nu al betalen, heeft meegenomen.

Werken beloond

Het instituut ziet dat over het algemeen dat het kabinet werken beloont. De meeste tweeverdieners gaan erop vooruit, ongeacht of ze kinderen hebben. Pas bij een jaarinkomen hoger dan 75.000 euro is een koopkrachtdaling te zien. Die wordt veroorzaakt door de zorgpremie.

Wat opvalt, is dat een alleenstaande ouder met een kind en een bijstandsinkomen er honderd euro op achteruit gaat. Het gaat om een koopkrachtdaling van 6,4 procent. Daarnaast gaan mensen die met vervroegd pensioen zijn, er flink op achteruit: bijna 15 tot 16 procent.

Overigens blijkt na doorrekening van de Nibud-cijfers dat het instituut onzorgvuldig is geweest in de rekenvoorbeelden. Sommige bedragen die gebruikt worden, blijken bij navraag onjuist. De uitkomsten kloppen aan het eind wel, zegt het Nibud.

Deel deze pagina

Video

Nibud: koopkrachtdaling tot 16%

Het Nibud zegt dat de daling van de koopkracht volgens het regeerakkoord maximaal 16 procent is. Het instituut noemt dat "veel... minder rigoureus dan eerder gesuggereerd". Het Nibud presenteerde hun koopkrachtberekening in de Tweede Kamer.

Audio

  • Nibud: meeste tweeverdieners gaan er op vooruit Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting heeft zojuist in Den Haag bekend gemaakt wat de effecten op uw en onze portemonnee... zouden zijn als het kabinet de zorgpremies inkomensafhankelijk zou maken. Het is een beetje achterhaald natuurlijk, want ze zijn in Den Haag bezig andere plannen te maken.
  • Nibud: we hadden de berekeningen graag eerder gemaakt Als het kabinet toch zou hebben doorgezet de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, dan zouden de koopdrachtdalingen veel minder... rigoureus zijn dan vorige week werd gesuggereerd. Het Nibud maakte dat een uurtje geleden bekend.

Video en Audio

  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 24 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De IsraĆ«lische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 606 keer afgespeeld
  • » Cel voor doodmartelen in Zuid-Korea Video In Zuid-Korea zijn vier militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 tot 45 jaar voor het...30 okt 2014, 1113 keer afgespeeld

Meer video en audio