Cel bedenkers Facebookmoord

Winsie»
Winsie  

De 16-jarige Polly W. is in de zaak van de Facebookmoord veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en behandeling in een inrichting voor jeugdigen. Haar toenmalige vriend Wesley C. (18) heeft dezelfde straf gekregen.

De rechter heeft bewust niet voor tbs gekozen, omdat Polly pas na het uitzitten van de straf behandeld zou kunnen worden in een tbs-inrichting.

Het Openbaar Ministerie wilde dat Polly volgens het volwassenenrecht veroordeeld werd, maar daar was de rechter het niet mee eens. Hij wilde dat Polly meteen behandeld wordt en dat kan niet in een gevangenis.

Initiator

Samen met haar toenmalige vriendje Wesley C. liet Polly het meisje Winsie Hau vermoorden. De rechter noemde Polly de initiator en organisator van de moord. "Polly is kil en berekenend te werk gegaan", aldus de rechter.

Volgens de rechtbank hebben Polly en Wesley veel contact gehad over het vermoorden van Winsie. "Ze hebben nauw samengewerkt, afspraken gemaakt en voorbereidingen voor de moord getroffen." Wesley kwam met het voorstel om de toen 14-jarige jongen Jinhua in te schakelen. Hij bracht Winsie begin dit jaar met messteken om het leven. Daarvoor werd hij in september veroordeeld tot 1 jaar jeugdgevangenis en 3 jaar jeugd-tbs.

Polly's advocaat, Bram Moszkowicz, is blij met de uitspraak. "Als je het afzet tegen de eis, een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs, volgens het volwassenenstrafrecht, dan ben ik tevreden met een uitspraak volgens het jeugdstrafrecht." Moszkowicz en zijn cliënt beslissen na bestudering van het vonnis of zij in hoger beroep gaan.

Vrijspraak

Minder positief is de reactie van de advocaat van Wesley C. De uitspraak doet volgens haar geen recht aan de situatie, omdat haar cliënt ten onrechte zou worden beschuldigd van het opdracht geven tot moord. Eerder pleitte ze daarom, net als Moszkowicz, voor vrijspraak.

Polly, Wesley en hun advocaten waren niet aanwezig bij de uitspraak. De zaak wordt de Facebookmoord genoemd, omdat Polly en Winsie ruzie hadden via Facebook.

Deel deze pagina

Video

Jeugddetentie voor Facebookmoord

Polly W. het meisje dat samen met haar vriendje Wesley C. opdracht gaf voor de moord op Winsie Hau is veroordeeld tot 24 maanden... jeugddetentie. Ze moet ook behandeld worden in een inrichting voor jeugdigen.

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio