Abu Qatada weer niet uitgeleverd

Abu Qatada»
Abu Qatada AFP

Een Britse rechter heeft bepaald dat terreurverdachte Abu Qatada niet mag worden uitgeleverd aan Jordanië. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat in het proces tegen Abu Qatada bewijsmateriaal wordt aangevoerd dat door marteling is verkregen.

De Britse regering probeert de radicale moslimgeestelijke van Palestijnse afkomst, die eigenlijk Omar Othman heet, al tien jaar uit te leveren aan Jordanië. De autoriteiten beschouwen hem als een gevaar voor de nationale veiligheid, maar pogingen om hem uit te zetten, mislukten keer op keer.

De rechter bepaalde ook dat Abu Qatada, die vastzit in een Britse cel, op borgtocht mag vrijkomen. Dat gebeurt aanstaande donderdag.

Al-Qaida

Abu Qatada zou een belangrijke rol spelen binnen al-Qaida. Een Spaanse rechter omschreef hem ooit als "de rechterhand van Osama bin Laden". Hij is in Jordanië al twee keer bij verstek veroordeeld wegens betrokkenheid bij terrorisme.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Het wordt steeds moeilijker om Abu Qatada het land uit te krijgen' De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada die in Groot-Brittannië vastzit, mag niet worden uitgewezen naar Jordanië. Qatada won... zijn hoger beroep bij een speciaal tribunaal voor immigratiezaken. Hij wordt nu vrijgelaten maar moet zich wel houden aan een avondklok. Abu Qatada is in Jordanië veroordeeld tot levenslang voor terrorisme.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5073 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6387 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5207 keer afgespeeld

Meer video en audio