Geweld Syrië raakt opnieuw Turkije

Syrische burgers op de vlucht voor de bombardementen bij de Turkse grens»
Syrische burgers op de vlucht voor de bombardementen bij de Turkse grens AFP

In het uiterste noorden van Syrië, pal aan de Turkse grens, wordt zwaar gevochten. De Syrische luchtmacht heeft de grensstad Ras al-Ain onder vuur genomen. Daarbij zouden zeker twaalf doden zijn gevallen. De stad ligt in een gebied dat in handen is van de opstandelingen.

Tijdens de bombardementen kwam ook een granaat terecht in een veld bij de Turkse stad Ceylanpinar, die tegen Ras al-Ain aan ligt. Niemand raakte daarbij gewond. Wel zijn enkele inwoners van Ceylanpinar gewond geraakt doordat hun ramen sprongen als gevolg van de bombardementen aan de andere kant van de grens.

Vluchtelingen

Turkije raakt steeds meer betrokken bij de Syrische burgeroorlog. Scholen in het grensgebied zijn al uit voorzorg gesloten, omdat steeds vaker Turkse doelen worden geraakt bij beschietingen vanuit Syrië. Daarnaast zijn al meer dan 120.000 Syriërs naar Turkije gevlucht.

Turkije kan bij het geweld vanuit Syrië rekenen op alle steun van de NAVO, zei secretaris-generaal Rasmussen op een NAVO-bijeenkomst in Praag. "We zullen alles doen wat nodig is om onze bondgenoot Turkije te beschermen", zei hij.

Rasmussen zei niets over de Turkse wens om Patriot-raketten te plaatsen waarmee luchtaanvallen vanuit Syrië kunnen worden afgeslagen. Turkije zegt daarover in gesprek te zijn met andere NAVO-lidstaten.

Verder verwelkomde Rasmussen het akkoord dat de Syrische oppositie afgelopen weekend sloot in Qatar. Na maandenlange verdeeldheid besloten de oppositiegroeperingen zich te verenigen. Rasmussen sprak van "een grote stap vooruit", maar zei erbij dat nog moet blijken hoe sterk het verbond is.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1639 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 167 keer afgespeeld

Meer video en audio