Twee BBC-chefs op non-actief

Nieuwschef  Helen Boaden en haar plaatsvervanger hebben hun taken neergelegd»
Nieuwschef Helen Boaden en haar plaatsvervanger hebben hun taken neergelegd NOS

Bij de BBC hebben het hoofd van de nieuwsafdeling en haar plaatsvervanger hun taken neergelegd. Het zijn Helen Boaden en Steve Mitchell.

Afgelopen zaterdag stapte algemeen directeur George Entwistle al op. Boaden en Mitchell doen volgens de Britse publieke omroep een "stap opzij" gedurende het onderzoek naar twee journalistieke affaires rond seksueel misbruik. Het onderzoek moet uitwijzen in hoeverre individuele leidinggevenden bij de BBC verantwoordelijk zijn voor de affaires.

Savile

De ene affaire draait om de inmiddels overleden BBC-coryfee Jimmy Savile, die 30 jaar lang kinderen zou hebben misbruikt. De BBC was daarvan op de hoogte, maar greep niet in.

Vorig jaar besloot het BBC-programma Newsnight een belastende reportage over Savile niet uit te zenden.

De andere affaire gaat over een reportage van vorige week in Newsnight. Daarin werd een oud-politicus ten onrechte beschuldigd van pedofilie.

Deel deze pagina

Video

Twee BBC-nieuwschefs op non-actief

De BBC heeft twee chefs van haar nieuwsdienst op non-actief gesteld. Afgelopen zaterdag nam de directeur van de Britse omroep al... ontslag.

Audio

  • 'BBC wilde mogelijk een reportage in de doofpot stoppen' Opnieuw rollen er koppen bij de BBC. Nadat algemeen directeur George Entwistle zaterdag opstapte, zijn twee anderen gevraagd hun... taken neer te leggen. U hoort correspondent Arjen van der Horst.
  • Onstuimig weekend voor BBC De Britse BBC zit in zwaar weer door twee affaires. Vorige maand werd duidelijk dat het gerenommeerde tv-programma Newsnight de... affaire rond BBC-coryfee, Jimmy Savile, in de doofpot had gestopt. En begin deze maand beschuldigde het programma een oud-politicus ten onrechte van pedofilie. Voor BBC-directeur George Entwistle reden om op te stappen. Een reconstructie van een onstuimig weekend rond wat ooit een Brits monument van kwaliteit en betrouwbaarheid was.

Video en Audio

Meer video en audio