Groei export onveranderd laag

 »
  ANP

Nederlandse bedrijven hebben in september nauwelijks meer producten verkocht in het buitenland. Het aantal in het buitenland verkochte goederen steeg met 2 procent ten opzichte van september vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het is voor de derde maand op rij dat de groei van de uitvoer zo laag uitvalt. De export is een belangrijke motor voor de Nederlandse economie.

Lichte krimp

"Over de hele linie zagen we een lichte krimp," aldus een zegsman van het CBS. "Er was één sector waar we wel groei zagen. Dat was de wederuitvoer van olie en olieproducten." Daarbij fungeert Nederland als doorvoerhaven.

Naar landen buiten de Europese Unie werden meer goederen geëxporteerd, terwijl de export naar EU-landen juist afnam.

De prijzen van geëxporteerde goederen stegen met bijna 3 procent ten opzichte van een jaar eerder vanwege de hogere olieprijs. Ondanks de toename van prijzen en het volume van de export daalde de totale waarde licht naar 35 miljard euro. Volgens de CBS-woordvoerder komt dit door een rekencorrectie die nodig is om het cijfer goed te kunnen vergelijken met voorgaande maanden.

Deel deze pagina

Audio

  • 'We merken dat het minder gaat met de export in Europa' Het CBS komt later deze ochtend met nieuwe cijfers over onze export. Belangrijk, want de uitvoer wordt altijd gezien als de motor... achter de economische groei van Nederland. Maar de export stagneert. In mei was nog sprake van plus van 9 procent, in juli en augustus was het amper 1 procent. Verslaggever Jeroen Schutijser ging langs bij Excellent Products in Hoorn. Ook daar merken ze dat er, vooral in Zuid-Europa, nauwelijks nog geld is om producten te kopen.
  • 'De motor waar onze economie op draait begint te haperen' De export van Nederlandse producten is opnieuw nauwelijks gegroeid. In september was de toename slechts twee procent, blijkt uit... cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is voor de derde maand op rij dat de groei van de verkoop van Nederlandse bedrijven aan het buitenland laag uitvalt. Naar landen buiten de Europese Unie werden meer goederen geëxporteerd, terwijl de export naar EU-landen juist afnam.

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio