CPB becijfert alternatieven zorgplan

 »
  ANP XTRA

Het Centraal Planbureau (CPB) komt vandaag met de doorrekeningen van de alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen zo snel mogelijk een alternatief presenteren voor het omstreden plan. Vast staat al wel dat de belastingen voor hogere inkomens omhoog gaan.

De rekenmeesters van het CPB hebben naar verluidt een paar varianten doorgerekend. De VVD wil dat het koopkrachtverlies voor de hogere inkomens de komende jaren wordt beperkt tot 4 procent.

Topoverleg

De inzet van de PvdA is dat vooral de mensen met de laagste inkomens worden ontzien, omdat die vaak extra getroffen worden door de bezuinigingen.

Waarschijnlijk is er in de loop van de middag weer topoverleg tussen de twee partijen.

Binnen de VVD-achterban was veel verzet tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie, die in het regeerakkoord was opgenomen. Vrijdag besloten de coalitiepartijen het omstreden plan te schrappen en op zoek te gaan naar alternatieven.

Deel deze pagina

Video

Coalitie op zoek naar alternatief inkomensafhankelijke zorgpremie

VVD en PvdA moeten vandaag een alternatief zien te vinden voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vast staat al dat de belastingen... voor hogere inkomens omhoog gaan.

Audio

  • Joost Vullings: oppositie wil voor dinsdag duidelijkheid Lukt het de VVD en de PvdA om een alternatief te presenteren voor de inkomensafhankelijke zorgpremie? Politiek redacteur Joost... Vullings vertelt.
  • Joost Vullings: PvdA had nivelleren beter moeten uitleggen Het is vandaag erop of eronder voor VVD en PvdA. Politiek verslaggever Joost Vullings vertelt.
  • 'Nivelleren helpt de economie niet vooruit' PvdA en VVD krijgen vandaag te horen wat de effecten zijn van verschillende alternatieven voor inkomensafhankelijke zorgpremie.... Nivelleren is en blijft de bedoeling van de twee partijen. Meest waarschijnlijke alternatief is het aanpakken van de inkomstenbelasting. Daar praten we over met Koen Caminada, hoogleraar Sociale en Fiscale Regelgeving in Leiden.

Video en Audio

Meer video en audio