Drugsbende op Schiphol opgerold

Er werd 70 kilo coke in beslag genomen»
Er werd 70 kilo coke in beslag genomen Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft een criminele bende opgerold die drugs smokkelde via Schiphol. Er zijn twintig mensen opgepakt en er is 70 kilo cocaïne in beslag genomen. Een aantal verdachten werkte bij de bagageafdeling.

De marechaussee vermoedt dat de cocaïne werd doorgesluisd via de bagagekelder. Een woordvoerder van de marechaussee noemt de manier van smokkelen listig. "Alle bagage wordt altijd gecontroleerd, maar corrupte medewerkers hebben ervoor gezorgd dat de pakketjes met drugs van een beschermd gebied in een niet-beschermd gebied kwamen."

Grote klap

De marechaussee spreekt van een grote klap voor de drugshandel via de luchthaven. Sinds april werd er gewerkt aan dit onderzoek. Naast de cocaïne, met een straatwaarde van 3 miljoen euro, zijn er vuurwapens en grote hoeveelheden geld in beslag genomen.

Het is onduidelijk of de cocaïne in één keer of verspreid over meerdere zendingen is binnengekomen.

'Onvermijdelijk'

Het is niet voor het eerst dat medewerkers op Schiphol worden opgepakt voor drugssmokkel. Vorige maand werden twee douaniers en een ex-douanier opgepakt voor het invoeren van drugs op de luchthaven.

Volgens de marechaussee is dat niet te vermijden in zo'n grote organisatie. "Alle medewerkers worden uitgebreid gescreend voordat ze op Schiphol komen werken. Ook iemand die dan onberispelijk is, kan toch gevoelig zijn voor omkoping of een aanlokkelijk geldbedrag."

Deel deze pagina

Audio

  • 'Bagagemedewerkers Schiphol betrokken bij cocaïnesmokkel' De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol opnieuw een grote drugsvangst gedaan. Twintig mensen zijn opgepakt, waaronder... bagagemedewerkers. U hoort een gesprek met Robert van Kapel van de marechaussee.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7673 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 1005 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 1020 keer afgespeeld

Meer video en audio