Afrikaanse troepen naar Mali

Patrouille van militairen in Mali»
Patrouille van militairen in Mali ANP

West-Afrikaanse landen hebben op een top in Nigeria afgesproken een troepenmacht te sturen naar het noorden van Mali. Zo'n 3000 militairen moeten de regering van Mali helpen het gebied te heroveren op de moslimextremisten, die het daar al meer dan 6 maanden voor het zeggen hebben.

De 15 West-Afrikaanse landen, verenigd in de ECOWAS, geven de troepen die naar Mali gaan een mandaat van 1 jaar. Bij de vergadering waren militaire experts van de VN en de Europese Unie.

Waarschijnlijk duurt het nog maanden voordat de troepenmacht vertrekt. De VN-Veiligheidsraad moet de missie eerst goedkeuren. Verder wordt er nog een laatste poging gedaan te onderhandelen met leiders van de moslimextremisten die het noorden van Mali in handen hebben.

Muziek

Nigeria heeft de meeste militairen voor de missie toegezegd, zo'n 600. Niger zal er zo'n 500 leveren. Verder zal of Frankrijk of de VS voor luchtsteun zorgen.

De al-Qaida-sympathisanten in het noorden van Mali hebben er een strikte vorm van de sharia ingevoerd. Elke vorm van muziek is verboden, vrouwen die zich niet helemaal bedekken worden afgeranseld en dorpsbewoners moeten toekijken hoe dieven de hand wordt afgehakt.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Kan nog maanden duren voordat de troepen er zijn' West-Afrikaanse landen gaan een troepenmacht sturen naar het noorden van Mali. Dat is besloten op een top in Nigeria. Zo'n 3000... militairen moeten de regering van Mali helpen het gebied te heroveren op moslimextremisten, die het daar al meer dan zes maanden voor het zeggen hebben. Een gesprek met Afrika-correspondent Koert Lindijer.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio