Nijmeijer erkent plegen aanslagen

Tanja Nijmeijer»
Tanja Nijmeijer Telesur

De Nederlandse guerillastrijder Tanja Nijmeijer heeft in een interview met de Nederlandse journalist Edwin Koopman erkend dat ze betrokken is geweest bij het plegen van aanslagen voor de Colombiaanse guerillabeweging FARC.

Nijmeijer is op Cuba als lid van het team dat met de regering van Colombia onderhandelt over een vredesregeling.

Het interview is gepubliceerd door dagblad Trouw. In het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vertelde Koopman erover.

Tanja Nijmeijer gaf in het interview toe dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus. "Ik heb één keer op een bus van Transmilenio een aanslag gepleegd. Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt", zei Nijmeijer.

In maart 2003 werd een bus van vervoerbedrijf Transmilenio in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá in brand gestoken. Altijd is aangenomen dat de FARC erachter zat. De veertig passagiers konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Oologsbelasting

In het interview verdedigt Nijmeijer de acties van de FARC. Ze zegt onder meer dat ze betrokken was bij aanslagen op bedrijven die weigerden de 'oorlogsbelasting' van de FARC te betalen. Die aanslagen werden 's nachts gepleegd om geen slachtoffers te maken, zegt de FARC-strijdster.

De Colombiaanse inlichtingendienst zegt dat er ook informatie is over betrokkenheid van Nijmeijer bij bomaanslagen op een politiebureau en een supermarkt.

Deel deze pagina

Audio

  • Nijmeijer: ik heb één keer een aanslag gepleegd De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer heeft toegegeven dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus in Bogotá,... de hoofdstad van Colombia. Ze zei dat in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio