Begroting door parlement Athene

Parlement Athene»
Parlement Athene Wikimedia

Het Griekse parlement heeft de begroting voor 2013 rond middernacht met een ruime meerderheid goedgekeurd: 168 parlementariërs stemden voor, en 128 stemden er tegen. Vier parlementariërs onthielden zich van stemming.

Woensdag haalde een voorstel over de bezuinigingen en belastingverhogingen een krappe meerderheid. Er werd al verwacht dat er nu een makkelijke meerderheid zou zijn, omdat de kleinste coalitiepartner, Democratisch Links, had toegezegd deze keer wel voor te stemmen.

Nieuwe lening

In Athene demonstreerden eerder op de avond duizenden mensen tegen het snijden in de pensioenen en salarissen. De nieuwe bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro zijn nodig om Griekenland in aanmerking te laten komen voor een nieuwe lening van 31 miljard euro. Het land komt anders aanstaande vrijdag zonder geld te zitten, zei premier Samaras.

De Duitse minister Schäuble zei vandaag dat Duitsland rustig de tijd neemt om te bekijken of de Griekse maatregelen toereikend zijn.

Molotovcocktails

Woensdag demonstreerden tienduizenden Grieken in Athene tegen het bezuinigingsbeleid. Die betoging uit de hand omdat een paar relschoppers stenen en molotovcocktails gooiden.

Volgens een opiniepeiling is 66 procent van de Grieken tegen de bezuinigingen, maar iets meer dan de helft wil de regering meer tijd geven om de economische crisis op te lossen.

Deel deze pagina

Video

  • video Griekenland wacht op vers Europees geld Europa moet snel een nieuw deel van de miljardenlening aan Griekenland overmaken. Dat vindt de Griekse... regering, nu het parlement de begroting over 2013 heeft goedgekeurd.
  • video Grieks parlement stemt in met begroting 2013 In Athene heeft het Griekse parlement gisteravond laat ingestemd met de begroting voor volgend jaar.... Duizenden demonstranten waren op de been voor het parlementsgebouw.

Video en Audio

Meer video en audio