'Patiënten VUmc-serie misleid'

 »
  NOS

Patiënten die werden gefilmd voor de omstreden en geschrapte reality-serie '24 uur tussen leven en dood' zijn misleid. Dat blijkt uit onderzoeksstukken van het College Bescherming Persoonsgegevens die Nu.nl boven water heeft gekregen.

"Het VUmc wilde beelden uit de spreekkamer ook bewaren voor intern gebruik en onderwijsdoeleinden. Maar in de informatiebrief aan de patiënten stond daarover niets vermeld'', zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter van Nu.nl. Ook in het script dat medewerkers gebruikten om patiënten te benaderen voor deelname, werd het intern gebruik niet genoemd.

Bewijsmateriaal

Uit de stukken blijkt ook dat patiënten die in het VUmc met een verborgen camera werden gefilmd, bepaalde beelden zelf niet mochten zien. Ze mochten alleen bekijken wat er voor de uitzending werd gebruikt. Andere beelden zouden als bewijsmateriaal hebben kunnen dienen bij een medische fout.

Het VUmc wil niet reageren, onder meer omdat er naar de hele zaak nog een onderzoek loopt van het Openbaar Ministerie.

De serie '24 uur tussen leven en dood', werd geproduceerd door Eyeworks van Reinout Oerlemans. Door de commotie over de verborgen camera's in het ziekenhuis en de schending van de privacy werd de serie na één aflevering gestaakt.

Deel deze pagina

Audio

  • Brenno de Winter: patiënten VUmc onvoldoende geïnformeerd Patiënten die in het VU medisch centrum werden gefilmd voor de omstreden realityserie '24 uur tussen leven en dood' zijn misleid.... Dat blijkt uit onderzoeksstukken van het College Bescherming Persoonsgegevens. Journalist Brenno de Winter kreeg ze boven water voor de website nu.nl.

Video en Audio

  • » Spanning in Hongkong neemt toe Video Hongkong gaat een spannende nacht tegemoet. De demonstranten, die echt vrije verkiezingen willen,...30 sep 2014, 2105 keer afgespeeld
  • » "De Mol betaalde nooit aan afpersers" Video De familie De Mol, bekend van tv-successen in binnen- en buitenland, wordt afgeperst en bedreigd....30 sep 2014, 5722 keer afgespeeld
  • » Passage-proces: waar gaat het over? Video Het Passage-proces is de grote rechtszaak in Amsterdam tegen criminelen, die betrokken zouden zijn...30 sep 2014, 471 keer afgespeeld

Meer video en audio