Syrische oppositie verenigt zich

De VS en Qatar oefenden zware druk uit op de onderhandelaars»
De VS en Qatar oefenden zware druk uit op de onderhandelaars AFP

Na een week lang onderhandelen hebben Syrische oppositiegroeperingen besloten de handen ineen te slaan. De oppositie die tot vandaag sterk verdeeld was, vergadert in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Onder de naam Syrische Nationale Coalitie bundelen de oppositiepartijen hun krachten in hun pogingen om president Assad van de troon te stoten. De nieuwe samenwerking is overeengekomen onder zware druk van vooral de Verenigde Staten en Qatar.

De verdeeldheid onder de verzetsgroepen is een van de redenen waarom het westen zich niet wilde mengen in de crisis in Syrië.

Voeling

Tot dusver wierp de Syrische Nationale Raad zich op als dé vertegenwoordiging van de oppositie. Maar het westen beschouwt deze raad als een groep gevluchte Syriërs die te weinig voeling hebben met wat er in hun vaderland gebeurt. De raad heeft schoorvoetend ingestemd met het nieuwe samenwerkingsverband.

Vanavond kiest de nieuwe coalitie een president en een vice-president. Het akkoord voorziet verder in de installatie van een militaire raad waar ook het Vrije Syrische Leger zitting in heeft, een juridische autoriteit en een algemene vergadering met zeker 55 leden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio