Politiek steunt vertrek BBC-topman

George Entwistle»
George Entwistle AFP

Het vertrek van George Entwistle, de hoogste man bij de Britse BBC, wordt toegejuicht door de Britse politiek. Entwistle heeft laten zien dat hij er niet in slaagde om fouten bij de omroep te corrigeren, verklaarde de Britse minister van Cultuur Maria Miller kort nadat de BBC-chef besloot op te stappen.

Het is van het grootste belang dat het vertrouwen in de BBC wordt hersteld en de omroep zijn geloofwaardigheid terugkrijgt, aldus Miller. En ook de voorzitter van de machtige mediacommissie in het Britse Lagerhuis, John Whittingdale, liet weten dat er heel wat moet gebeuren bij de BBC om het publieke vertrouwen te herwinnen. Het vertrek van de hoogste baas is daarin slechts een eerste stap, zei het Lagerhuislid.

De BBC verkeert in grote problemen door twee affaires rond seksueel misbruik. In het tv-pogramma Newsnight werd deze week een oud-politicus ten onrechte beschuldigd van pedofilie. Entwistle moest toegeven dat hij van tevoren niet op de hoogte was van de Newsnight-reportage.

Saville

De hoogste baas lag al onder vuur omdat hij te laat zou hebben gereageerd op een andere misbruikaffaire rond een inmiddels overleden BBC-coryfee, Jimmy Savile. Savile zou 30 jaar lang kinderen hebben misbruikt, terwijl de BBC daarvan op de hoogte was maar niet ingreep.

Een parlementaire onderzoekscommissie verweet Entwistle onlangs een "jammerlijk gebrek aan kennis" over wat er in zijn eigen organisatie leeft. George Entwistle trad twee maanden geleden aan als nieuwe directeur-generaal van de BBC.

Deel deze pagina

Video

Tweede schandaal kost BBC-baas de kop

De hoogste baas van de BBC is opgestapt. George Entwistle gaat ten onder in het tweede grote schandaal in korte tijd voor de BBC.... Dit keer had de omroep valselijk een conservatieve politicus beschuldigd van kindermisbruik.

Audio

  • BBC-baas houdt eer aan zichzelf De Britse omroep BBC ligt onder vuur door de berichtgeving over kindermisbruik-schandalen, en dat leidde gisteravond tot het... vertrek van BBC-baas George Entwistle. Hij stapte per direct op, omdat hij de eer aan zichzelf wil houden. Correspondent Arjen van der Horst.

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio