Golf van moordpartijen in Sao Paulo

Politie voert in Sao Paolo actie tegen drugshandel (2006)»
Politie voert in Sao Paolo actie tegen drugshandel (2006) EPA

In Sao Paulo, de grootste stad van Zuid-Amerika, zijn in twee weken tijd zeker 140 mensen vermoord. Het aantal moorden in de Braziliaanse stad begon scherp te stijgen in september, een maand waarin 144 mensen werden vermoord.

In de eerste negen maanden van dit jaar gaat het volgens het bestuur van de 22 miljoen inwoners tellende stad om 982 slachtoffers, onder wie 90 agenten, van wie de meesten tijdens een dienst werden doodgeschoten.

Wraakactie

Volgens een functionaris, die anoniem wil blijven, hebben leiders van een georganiseerde bende vanuit de gevangenis opdracht gegeven tot de moord op politieagenten. Het zou gaan om een wraakactie van de bende Primeiro Comando da Capital (PCC) voor het offensief dat de politie is begonnen tegen de drugshandel. De PCC-leiders geven hun moordbevelen in de cel door via gesmokkelde mobiele telefoons.

De PCC wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks van aanvallen op de politie van Sao Paulo op 12 en 13 mei 2006. Bij die aanvallen en bij tegenacties door de politie in sloppenwijken vielen meer dan 200 doden.

Eerder dicht

Vanwege het nieuwe geweld sluiten winkels en scholen in de zuidelijke districten van de stad al in de middag. Het gerucht gaat dat bendeleiders hebben gedreigd met moordpartijen in het donker.

Sao Paulo heeft aangekondigd dat de PCC-leiders zullen worden overgeplaatst naar extra beveiligde gevangenissen buiten de staat Sao Paulo.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio