Denemarken schaft vet-taks weer af

Kopenhagen»
Kopenhagen  

Iets meer dan een jaar na de invoering schaft Denemarken de belasting op vette voedingsmiddelen weer af. Volgens de Deense regering heeft de vet-taks geleid tot extreem hoge prijzen en mogelijk tot ontslagen in de voedingsindustrie.

In oktober 2011 voerde Denemarken als eerste land in de wereld de vet-taks in. Daarmee hoopte Kopenhagen dat de Denen minder snel zouden grijpen naar voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten.

Maar de toeslag kwam al snel onder vuur te liggen: voedselproducenten zouden de kans hebben gegrepen om de prijzen fors te verhogen. Veel Denen weken uit naar Duitsland om daar goedkoop vet voedsel in te slaan.

Eetgewoonten

Het Deense ministerie voor Belastingen zegt dat de Denen hun eetgewoonten door de vet-taks niet hebben veranderd. Volgens de statistieken heeft 47 procent van de Denen overgewicht en lijdt 13 procent aan obesitas (extreem overgewicht).

Tijdens de begrotingsbesprekingen hebben de Deense coalitiepartners besloten de belasting te schrappen. Ook de aangekondigde belasting op suiker in voedingsmiddelen komt er niet.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio