Denemarken schaft vet-taks weer af

Kopenhagen»
Kopenhagen  

Iets meer dan een jaar na de invoering schaft Denemarken de belasting op vette voedingsmiddelen weer af. Volgens de Deense regering heeft de vet-taks geleid tot extreem hoge prijzen en mogelijk tot ontslagen in de voedingsindustrie.

In oktober 2011 voerde Denemarken als eerste land in de wereld de vet-taks in. Daarmee hoopte Kopenhagen dat de Denen minder snel zouden grijpen naar voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten.

Maar de toeslag kwam al snel onder vuur te liggen: voedselproducenten zouden de kans hebben gegrepen om de prijzen fors te verhogen. Veel Denen weken uit naar Duitsland om daar goedkoop vet voedsel in te slaan.

Eetgewoonten

Het Deense ministerie voor Belastingen zegt dat de Denen hun eetgewoonten door de vet-taks niet hebben veranderd. Volgens de statistieken heeft 47 procent van de Denen overgewicht en lijdt 13 procent aan obesitas (extreem overgewicht).

Tijdens de begrotingsbesprekingen hebben de Deense coalitiepartners besloten de belasting te schrappen. Ook de aangekondigde belasting op suiker in voedingsmiddelen komt er niet.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio