Ook Florida klaar met tellen

Na vier dagen is de uitslag in Florida bekendgemaakt»
Na vier dagen is de uitslag in Florida bekendgemaakt EPA

De Amerikaanse staat Florida heeft vier dagen na de presidentsverkiezingen nu ook de uitslag bekendgemaakt: 50 procent voor Obama en 49,1 procent voor zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Dat Obama Florida had gewonnen, stond al vast. De stemmen van de laatste twee stembureaus legden te weinig gewicht in de schaal om dat nog te veranderen.

Daardoor staat de einduitslag nu vast: 332 kiesmannen voor Obama, en 206 voor Romney. Van de negen 'swing states' zijn er uiteindelijk acht in het voordeel van Obama beslist. Alleen North Carolina ging naar Romney.

'Popular vote'

Ook de 'popular vote' eindigde in het voordeel van Obama: 61.713.086 stemmen tegen 58.510.150 voor Romney.

In Florida werd veel geschamperd over de vertraging bij het tellen. Ook bij de verkiezingen in 2000 was het in die staat lang onzeker wie er had gewonnen.

Toen eiste George W. Bush uiteindelijk de zege op met een paar honderd stemmen verschil, na verschillende hertellingen en rechtszaken.

Deel deze pagina

Video

Kiesmannen Florida naar Obama

De Amerikaanse staat Florida heeft vier dagen na de presidentsverkiezingen nu ook de uitslag bekendgemaakt: 50 procent voor Obama... en 49,1 procent voor zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Video en Audio

  • » Prins George ontmoet bilby George Video Op hun rondreis door Australië hebben de Britse prins William en zijn gezin een bezoek gebracht aan...20 apr 2014, 5866 keer afgespeeld
  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 8619 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 1344 keer afgespeeld

Meer video en audio