Ook Florida klaar met tellen

Na vier dagen is de uitslag in Florida bekendgemaakt»
Na vier dagen is de uitslag in Florida bekendgemaakt EPA

De Amerikaanse staat Florida heeft vier dagen na de presidentsverkiezingen nu ook de uitslag bekendgemaakt: 50 procent voor Obama en 49,1 procent voor zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Dat Obama Florida had gewonnen, stond al vast. De stemmen van de laatste twee stembureaus legden te weinig gewicht in de schaal om dat nog te veranderen.

Daardoor staat de einduitslag nu vast: 332 kiesmannen voor Obama, en 206 voor Romney. Van de negen 'swing states' zijn er uiteindelijk acht in het voordeel van Obama beslist. Alleen North Carolina ging naar Romney.

'Popular vote'

Ook de 'popular vote' eindigde in het voordeel van Obama: 61.713.086 stemmen tegen 58.510.150 voor Romney.

In Florida werd veel geschamperd over de vertraging bij het tellen. Ook bij de verkiezingen in 2000 was het in die staat lang onzeker wie er had gewonnen.

Toen eiste George W. Bush uiteindelijk de zege op met een paar honderd stemmen verschil, na verschillende hertellingen en rechtszaken.

Deel deze pagina

Video

Kiesmannen Florida naar Obama

De Amerikaanse staat Florida heeft vier dagen na de presidentsverkiezingen nu ook de uitslag bekendgemaakt: 50 procent voor Obama... en 49,1 procent voor zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio