Brown: Malala baken van hoop

Aanhangers van de Pakistaanse Volkspartij op Malala-dag met foto's van Malala»
Aanhangers van de Pakistaanse Volkspartij op Malala-dag met foto's van Malala AFP

De voormalige Britse premier Gordon Brown heeft het Pakistaanse meisje Malala een "baken van hoop" genoemd. Hij deed dat in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Gisteren riep Brown, de speciale VN-gezant voor onderwijs, 10 november uit tot Malala-dag. Vandaag is het precies een maand geleden dat de 15-jarige Malala werd neergeschoten.

Het meisje was op weg naar school toen de schoolbus staande werd gehouden en een gewapende Talibanstrijder haar door haar hoofd schoot. Malala maakt zich sterk voor onderwijs aan meisjes in Pakistan. Een paar dagen na de aanslag werd ze voor behandeling overgebracht naar een Brits ziekenhuis.

Vanzelfsprekend

Brown vindt dat de vrijheid van onderwijs voor vrouwen overal een vanzelfsprekendheid moet zijn. Hij was zelf in Pakistan om de president van het land een petitie te overhandigen met meer dan een miljoen handtekeningen van mensen die willen dat onderwijs voor iedereen toegankelijk wordt.

"Vandaag vieren we Malala-dag ter ere van de moed van een jong meisje dat tot de verbeelding van de hele wereld sprak. Ik kan u vertellen dat er over de hele wereld evenementen worden gehouden ter ere van Malala en waar petities worden overhandigd. En ik kan u vertellen dat zolang er meisjes niet naar school kunnen, Malala een baken van hoop zal blijven".

Brown sprak ook met twee vriendinnen van Malala die bij de aanslag gewond raakten. Ze vertelden hem dat zij herstellen van hun verwondingen en dat ze het goed maken. "We praten hier over drie dappere meisjes in heel moeilijke omstandigheden. Ik denk dat de hele wereld Malala, Kianat en Shazia veel dank is verschuldigd voor hun moed, dapperheid en vastberadenheid."

Ban Ki-moon

In Mingora, waar Malala vandaan komt, hebben honderden Pakistaanse studenten voor het meisje gebeden en beloofd dat zij haar strijd zullen voortzetten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stuurde een videoboodschap naar Mingora waarin hij zei dat Malala het symbool is van het recht voor vrouwen op onderwijs.

Volgens Time Magazine heeft Malala in het ziekenhuis in Birmingham duizenden cadeautjes en kaarten gekregen van mensen uit de hele wereld. Het gaat steeds beter met haar, zei haar vader gisteren, al kan ze nog steeds niet praten. Binnenkort wordt ze opnieuw geopereerd.

De aanslag op Malala werd in de hele wereld scherp veroordeeld, ook in Pakistan zelf. De zus van een van de verdachten, Rehena Haleem, heeft tegen CNN gezegd dat haar broer schuldig is. "Wat hij deed is onvergefelijk. Malala is net als mijn zus. Ik maak me zorgen om haar namens mijn hele familie. Ik hoop dat ze snel herstelt en haar leven kan oppakken."

Deel deze pagina

Video

Impressie van hoe in Pakistan Malala-dag werd gevierd.

 • Impressie Malala-dag in Pakistan

  Impressie van hoe in Pakistan Malala-dag werd gevierd.

 • Brown: Malala-evenementen over de hele wereld

  VN-gezant voor onderwijs Gordon Brown heeft in Pakistan een petitie aangeboden die door één miljoen mensen... is getekend voor het Pakistaanse meisje Malala. Dat raakte vorige maand gewond bij een aanslag door de Taliban. Malala streed voor het recht op onderwijs voor meisjes.

 • Gordon Brown noemt Malala een 'teken van hoop'

  VN-gezant Gordon Brown noemt het Pakistaanse meisje Malala een "teken van hoop". Hij was in de Pakistaanse... hoofdstad Islamabad op de dag die hij heeft uitgeroepen tot 'Malaladag'.

 • Brown sprak met vriendinnen Malala

  VN-gezant voor onderwijs Gordon Brown heeft contact gehad met de vriendinnen van Malala die bij de aanslag op... Malala gewond raakten. Brown prees ze voor hun moed.

 • Ban: recht op onderwijs voor iedereen

  Op internationale Malala-dag heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een video opgenomen waarin hij pleit... voor recht op onderwijs voor iedereen.

Video en Audio

Meer video en audio