Kritiek in enquête 50PLUS op NOS

De NOS had 50PLUS moeten laten deelnemen aan zijn verkiezingsdebatten voor de Tweede Kamer. Dat is de uitkomst van een enquête die Maurice de Hond in opdracht van 50PLUS heeft laten houden onder kiezers. 72 procent vindt, dat de NOS 50PLUS heeft benadeeld.

De NOS zou daarmee zijn wettelijk taak niet zijn nagekomen.

50PLUS heeft de enquête laten houden, nadat de partij niet werd toegelaten tot de verkiezingsdebatten die de NOS op radio en tv organiseerde. De NOS koos voor de partijen die al in het parlement zaten.

Pensioenen

Volgens 50PLUS was het "een willekeurige en persoonlijke keuze van de Haagse journalistiek" om 50PLUS buiten de debatten te houden. Er zouden voor de debatten heldere regels moeten worden opgesteld.

Uit de enquête (.pdf) blijkt ook dat 85 procent vindt, dat de NOS in de debatten aandacht aan de pensioenen had moeten besteden. En dat de ondervraagden de nieuwsvoorziening van de NOS en RTL over de verkiezingen gelijk waarderen.

Criterium

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt in een reactie begrip te hebben voor de uitkomst van de enquête, maar wijst er op dat er aan de verkiezingen totaal 21 partijen meededen. "Debatten met zoveel partijen houden, gaat nu eenmaal niet. Daarom hebben we gekozen voor de partijen die al in het parlement zaten. We vonden dat een helder criterium en het betekent natuurlijk dat 50PLUS volgende keer wel mee zou doen. We hebben na de verkiezingen wel geconcludeerd en ook al gezegd, dat we bij volgende verkiezingen na willen denken over hoe we anders met de debatten kunnen omgaan. Ik zou het goed vinden als meer omroepen daar dan naar kijken, zodat de verschillende debatten elkaar meer kunnen aanvullen."

Gelauff is het niet eens met de suggestie dat de NOS zijn wettelijke taak niet heeft uitgevoerd. "Nergens staat dat wij alle partijen in een debat moeten toelaten. Daar is echt geen sprake van. Het gaat hier helemaal niet om een wettelijke taak natuurlijk. Dat vind ik een onjuiste en ongepaste suggestie. Dit is een journalistieke keus en het moet natuurlijk ook altijd een journalistieke keus blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl